2. januar kroz istoriju: Rođen Isak Asimov

2. januar kroz istoriju: Rođen Isak Asimov

Isak Asimov je bio američki pisac i profesor biohemije, ruskog porijekla, najviše poznat i uspješan po naučno-fantastičnim romanima i knjigama o „popularnoj nauci“.

Rođen je na današnji dan, 2. januara 1920 godine, u malom jevrejskom selu, Petroviči, u oblasti Smolensk, u porodici mlinara.

U širokoj javnosti Asimov se smatra majstorom naučno-fantastičnog žanra, te je tokom svog života, zajedno sa Robertom Hajnlajnom i Arturom Klarkom, činio “veliku trojku” pisaca naučne fantastike. Njegovo najpoznatije djelo je serija “Zadužbina” (Foundation), kao i serije “Galaktičko carstvo” (Galactic Empire) i “Robot”, koje je naknadno povezao u fiktivni univerzum Zadužbina.

Napisao je veliki broj kratkih priča, među kojima i “I pade noć” (Nighfall), koju je udruženje Američki pisci naučne fantastike proglasilo za najbolju priču u ovoj književnoj vrsti napisanu do 1964. godine. Takođe je pisao fantastične i kriminalističke romane kao i veliki broj stručnih knjiga. Pod pseudonimom Pol Frenč napisao je i seriju naučno-fantastičnih romana za djecu pod nazivom “Sretna zvijezda” (Lucky Starr).

Većina njegovih knjiga “popularne nauke” objašnjava naučne koncepte na istorijski način, vraćajući se unazad u vrijeme kada je nauka o kojoj je pisao bila u svojoj najjednostavnijoj fazi. Primjeri uključuju “Vodič za nauku” (Guide to Science), tri toma “Razumijevanje fizike” (Understanding Physics) i “Asimovljeva hronologija nauke i otkrića” (Asimov’s Chonology of Science and Discovery).

Asimov je vjerovao da se njegov doprinos koji će se najviše pamtiti nalazi u Tri zakona robotike (Three Laws of Robotics), kao i u seriji knjiga o “Zadužbini”. Oksfordski riječnik engleskog jezika Asimovu pripisuje stvaranje riječi pozitronski (predstavlja sasvim fiktivnu tehnologiju), psihoistorija (često se koristi u smislu koji je drugačiji od onog imaginarnog koje im je Asimov namijenio), te robotika. Za razliku od riječi psihoistorija, riječ robotika se i danas koristi u svakodnevnoj tehničkoj komunikaciji, i to po onoj definiciji koju joj je Asimov dao.

Deset godina nakon njegove smrti (1992.) objavljena mu je autobiografija pod nazivom “To je bio dobar život”, koju je pripremila njegova supruga Dženet Asimov. U njoj je otkriveno da je njegova smrt posljedica AIDS-a, gdje je Asimov bio zaražen HIV-om tokom operacije bajpasa na srcu u decembru 1983. godine.

Ostali događaji na današnji dan

1915. – Okončana petodnevna bitka kod Sarikamisa u Prvom svjetskom ratu, tokom koje je ruska vojska nanijela težak poraz vojsci Ahmet Paše. Turci su izgubili 77.000 od 95.000 vojnika;

1946. – U nemogućnosti da nastavi svoju vladu nad Albanijom poslije Drugog svjetskog rata, Kralj Zog je abdicirao, ali je zadržavo svoje pravo na tron;

1959. – Lansiran prvi vasionski brod ka Mjesecu, sovjetska „Luna I“, bez ljudske posade, od strane SSSR;

2002. – Peronista Eduardo Dualde postao novi predsjednik Argentine preuzevši težak zadatak da izvuče zemlju iz najveće ekonomske i finansijske krize u istoriji zemlje. To je bio peti izbor predsjednika države u periodu od dvije nedjelje;

2019. – Umro Marko Nikolić, srpski glumac.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This