Putin tvrdi da je Ukrajina samo oruđe u tuđim rukama

Putin tvrdi da je Ukrajina samo oruđe u tuđim rukama

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je istinski neprijatelj njegove zemlje Zapad, a ne sama Ukrajina.

Poenta nije u tome da oni pomažu našem neprijatelju, već su oni naš neprijatelj, oni rješavaju svoje probleme svojim ukrajinskim rukama, rekao je Putin tokom sastanka u vojnoj bolnici u Moskovskoj oblasti.

Ističući da je situacija takva stoljećima i da se nastavlja, Putin je rekao da Ukrajina sama po sebi nije neprijatelj Rusiji, već oni koji namjeravaju da “unište rusku državnost“ i da Moskvi nanesu “strateški poraz“.

– Postoje ljudi koji saosjećaju s nama, ali postoje i takozvane zapadne elite za koje je postojanje Rusije, barem u njenom sadašnjem kvalitetu, u sadašnjoj veličini, kako oni misle, neprihvatljivo – rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dalje iznio tvrdnju da su zapadne elite dugo vremena njegovale Ukrajinu kako bi stvorile sukob kakav danas postoji.

– Na našu nesreću, oni su postigli, stvorili ovaj sukob i pokušavaju da uz pomoć Ukrajinaca riješe svoj zadatak, odnosno zadatak borbe protiv Rusije – rekao je on.

Komentarišući nedavni udar Ukrajine na ruski grad Belgorod koji je rezultirao smrću 24 osobe, Putin je naveo da Rusija ne bi trebala da uzvrati udarima na mjesta s civilnim stanovništvom u Ukrajini.

On je rekao da će se Rusija pobrinuti da svi takvi zločini budu kažnjeni te je napad na Belgorod nazvao terorističkim napadom.

Agencije

CATEGORIES
Share This