Vučević: Helez kao da priča o video-igricama

Vučević: Helez kao da priča o video-igricama

–  Srbija hoće najbolje moguće odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, rekao je juče u Banjaluci ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, komentarišući izjavu kolege iz BIH Zukana Heleza o postojanju navodnih poligona na kojima su, prema njegovim tvrdnjama, obučavane paravojne formacije.

Vučević je na konferenciji za novinare pre početka svečanosti rekao da svako ko je na državnoj funkciji mora da vodi računa o
izgovorenim rečima.

„Ja sam upoznao gospodina Heleza prilikom Foruma u Briselu i imali smo korektan razgovor, video sam njegovu jučerašnju izjavu iskreno ne razumem o čemu se radi. Kao da pričamo o video-igricama i nekim dešavanjima koja ne znam čiji ego i sujetu popunjavaju“, istakao je ministar.

Podsetivši da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, Vučević je istakao da ako neko želi da čuva BIH, onda mora da uvažava Republiku Srpsku.

„Ako ne uzažavate Rrepubliku Srpsku ne vidim kako možete da čuvate BIH i kakva je to poruka u kontekstu da želite BIH time sto želite da uništiite konstruktivni deo BIH i da pretite jednom od konstruktivnih naroda. Govorim o srpskom narodu i nisam razumeo kakva je to poruka kakva vojska na Drini, zaista ne razumem“, dodao je on.

Rekao je da se nada da će gospodin Helez posetiti Beograd i da je dobrodošao  i da će tada iskoristiti priliku da ga pita da mu pojasni „svoje vizije“.

„Mi smo posvećeni  miru želimo što bolje odnose sa bošnjačkim, hrvatskim narodom, što bolje odnose BIH i Srbije. Srbija je garant ocuvanja Republike Srpske i Dejtonski sporazum je sveto pismo sve dok se  Republika Srpska  i federacija BIH ne dogovori drugačije, sve ostalo je nametanje volje, a to ne vodi ka miru i stabilnosti“, zaključio je Vučević.

Helez je izjavio da je u BiH postojao poligon na kojem su obučavane paravojne formacije i koji je ugašen i dodao da je takvih poligona bilo i u Srbiji.

Rekao  je i da je sa komandantom Eufora dogovorio da se ove snage relociraju u kasarne u Bijeljini i Orašju.
“Oni su već tamo”, saopštio je Helez.

(Tanjug) Foto: Instagram

CATEGORIES
Share This