Naivnost je najskuplja

Naivnost je najskuplja

Sve više građana Srpske ovih dana dobija sms poruku sa etiopijskog broja telefona u kojoj se od njih traži da na ponuđeni link potvrde svoju adresu stanovanja, kako bi im mogla stići navodna pošiljka koju su poručili.

Ovo je samo jedna u nizu prevara sa kojima se suočavamo svakodnevno. Naime, tu se radi o „fišing linku“ ili linku koji „peca“ vaše podatke.

Sem elektronskih prevara, putem sms poruka, prevare koje su odavno već izmakle kontroli su one preko društvenih mreža.

U prilici smo da svaki dan doživimo neki vid prevare na Internetu i društvenim platformama. Neke imaju fatalne posljedice, dok su druge sasvim benigne, ali ipak postojeće i prisutne.

Kada govorimo o onlajn kupovini to je široko polje djelovanja prevaranata i nešto na šta je MUP Srpske krajem prošle godine upozoravao građane da je potrebno povećati oprez. Obmane se najčešće dešavaju u vidu naručivanja garderobe ili drugih predmeta koji, kada vam dođu na kućnu adresu, skoro pa apsolutno nemaju nikakve veze sa onim što ste zapravo naručili, odnosno vidjeli na fotografijama. Koliko nam se samo to puta svima dogodilo.

Društvene mreže su opasno područje i sredina u kojoj svaki pojedinac mora da djeluje oprezno. Poseban akcenat treba staviti upravo na socijalne platforme jer su ljudi najizloženiji prevarama upravo u ovom okruženju. Početkom godine MUP Srpske je takođe upozorio građane i na „fišing kampanju“ koja je vladala na Viberu, te apelovala da se nikako ne otvaraju sumnjivi linkovi koji pristižu.

Međutim, prevare su sastavni dio i realnog, ne samo tog virtuelnog života. Posljednjih dana bili smo svjedoci da je u Banjaluci policija uhapsila državljanku Srbije zbog prevare. Ona je nezakonito prikupljala novac u svrhu navodnog liječenja djeteta, a zapravo je tu priču zloupotrebila kako bi zaradila novac.

I ovakvih primjera je previše. Ove prevare predstavljaju ozbiljan problem, jer stvaraju nepovjerenje kod ljudi, pa se dešavaju situacije da građani automatski kada im se obrati neko za bilo kakav vid pomoći, imaju odbojnost i bojazan da pomognu.

Prevara je uvijek bilo i biće, ali ih je važno bar ograničiti ili  svesti na minimum. Svaki pojedinac treba da bude svjestan da u bilo kom momentu može da bude žrtva sajber ili prevare u realnom životu i zato je jako važno da svako povede  računa.

Autor: Jovana Stokuća

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This