Srpska ima špekulativne i kriminogene investicije

Srpska ima špekulativne i kriminogene investicije

– Ukoliko želite samostalnu državu, ona mora biti bogata, kao i njeni građani. Mora biti interesantna i konkurentna cijelom svijetu, rekao je diplomata i ekonomista Draško Aćimović gostujući u emisiji „Mat“ BN televizije.

„Ako vam je Srpska ispražnjena i opustošena, bez ikakvih investicija onda je veoma teško dostići neki strateški cilj. Srpska nema ozbiljnu ekonomiju, nema stranih investicija. Imamo špekulativne, kriminogene investicije koje su do sada izvukle enormne količine novca iz Republike Srpske“, jasan je Aćimović.

Srbija, s druge strane, ima ogromne strane investicije. Kako?

„Ako ste investitor u Srbiji, možete da dođete kod predsjednika Aleksandra Vučića i u roku od jednog dana lokalna administracija dobiće nalog da dobijete sve dozvole i sve što je potrebno, sve subvencije i sufinansiranja. To kod nas traje beskonačno dugo“, objašnjava Aćimović.

On podsjeća da je BiH propustila priliku da dobije kredit od MMF-a pod fenomenalnim uslovima, uz jedan uslov da se ispuni samo nekoliko mjera koje su bile vezane i za ulazak u EU, ali da sada više ne može da računa na međunarodne kreditore.

Dodaje da vlastima odgovara ogromna inflacija jer puni budžet.

„Povećana inflacija znači povećanje priliva sredstava u Upravu za indirektno oporezivanje. Zato su sve priče o suzbijanju inflacije samo farsa, politički populizam“, kategoričan je Aćimović.

Aćimović navodi da bi Otvoreni Balkan bio koristan za BiH ali da se inicijativa čak i u Srpskoj podržava samo retorički.

„U BiH čak nema diskusije o toj temi. Većina političara priča na tu temu ne znajućui ništa o njoj. Moraju se pokrenuti nevladine organizacije, napraviti okrugli stolovi, vlast na svim nivoima da se to objasni prvo svim donosiocima odluka u BiH, a onda građanima, šta su prednosti, a šta mane“, smatra Draško Aćimović.

Svaku inicijativu koja je dobra za čitav region treba podržati bez obzira odakle je krenula, zaključio je Aćimović.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This