Vjetar u leđa damama i njihovom predanom radu

Vjetar u leđa damama i njihovom predanom radu

Petak je dan kada Gacko „oživi“. Ovaj je ipak bio nešto drugačiji jer se “Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka“ potrudilo se da u mali hercegovački gradić po prvi put dovede žene preduzetnice iz svih okolnih mjesta, ali i Sarajeva, te premijerno, ali uspješno organizuje „Sajam ženskog preduzetništva“.

Na ovaj način biznisu kod žena dodatno se daje na značaju, te se kroz razmjenu iskustva jača i biva konkurentniji.

Ono što su dame posljednih dana ali i mjeseci vrijedno pripremale bio je na štandovima na Trgu Save Vladislavića, gdje su pokazala svoj rad, trud i zalaganje, na šta su Gačani, ali i posjetioci iz drugih opština imali samo riječi hvale. Od kajmaka i mliječnih proizvoda, do rukotvorina, zdravih sokova i džema, pa sve do vaskršnjeg programa, prezentovalo je 13 izlagača.

Domaćin manifestacije, agilno “Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka“ sa partnerskom organizacijom „OK“ iz Sarajeva, u okviru projekta “Rural women – business women of action” podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i uz pomoć opštine Gacko, napravilo je važan iskorak u mapiranju ovog mjesta, a još važnije njihovih proizvoda.

Predsjednica “Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka“ Dragana Milović naglasila je da se na ovaj način žene osnažuju, te im je zadovoljstvo što su danas imale priliku da budu domaćini jednoj smotri žena u preduzetništvu.

„ Cilj nam je da  žene svoj proizvod imaju gdje izložiti, te da se uvežu, jer svaki sajam, pa tako i ovaj najbolji je vid promocije. Kao Udruženje prvi put organizujemo nešto ovako i zaista smo prezadovoljni. Imali smo 13 izlagača čime smo zadovoljni“, rekla je Milovićeva, naglasivši da su imali podršku opštine ali i profesora iz Banjaluke sa kojim su ranije imali važne radionice i edukacije za žene u preduzetništvu.

Udruženje za podršku i razvoj  standarda u poljoprivredi, preradi, turizmu i srodnim oblastima „OK“ iz Sarajeva sa ovog sajma preduzetništva nosi najljepše utiske. Armin Hurkić kazao je da su pružili punu podršku “Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka“ te se raduju  što su ostvarili dobru saradnju, koje sigurno neće nedostajati i u budućnosti.

Raduje nas raznovrsna i kvalitetna ponuda na štandovima a i posjeta je bila odlična. Ovo se u Gacku prvi put organizuje i to je na jednom odličnom nivou. Mi smo se na našem štandu predstavili sa džemovima bez šećera, te sokove“, kazao je Hurkić.

U ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država sve posjetioce je pozdravila saradnica za javnu diplomatiju Lora Haugen, koja je apostrofirala da joj je drago što je imala priliku da posjeti jednu ovakvu manifestaciju.

„ Zahvaljujem domaćinima na organizaciji ovako divnog događaja. Sajam je prilika da se upoznamo sa rezultatom vrijednog rada naših žena preduzetnica, pogotovo iz ruralnih dijelova RS. Ključni dio ekonomskog razvoja je osnaživanje žena. Američka ambasada je posvećena podršci preduzetnica poput vas i mi smo uzbuđeni zbog vašeg programa. Nadam se da ste stekle nove vještine kao preduzetnice i produbile svoje znanje o temama kao što su unapređenje proizvodnje, promocija i zaštita vaših proizvoda što pomaže da postignete više u vašem poslovanju“ rekla je Haugenova dodavši da će ova mreža pomoći ženama da ojačaju i da podijele znanja i iskustva u budućem radu.

Gosti

Nije nedostajalo uzbuđenje na ovom Sajmu, budući da nije samo bio revijalnog karaktera. Prema ocjeni stručne komisije prvu nagradu osvojilo je „Ljbibilje“ iz Ljubinje, dok je najuređeniji štand bio od domaćina. Ono što je sigurno, podjenako su uživali kako posjetioci tako i izlagači. Predsjednica Udruženja žena Foča Dobrinka Jeličić kazala je za “Direkt” da su se predstavili sa vaskršnjim programom, dekupaž tehnikom.

„ Družimo se, pored toga razmijenjujemo dragocjena iskustva. Bili smo u Trebinju, Rudom, Višegradu. Naše udruženje ima 50 članica s tim da će nas sigurno biti još više“, rekla je Jeličićeva.

Podrška opštine

Načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković istakao je da maksimalno podržava žensko preduzetništvo i poljoprivrednu proizvodnju. Ovo je, priča Milinković i dobra prilika da žene izađu iz zapećka i zauzmu mjesto koje im pripada.

„ Kod nas ima izreka „kuća ne stoji na zemlji, nego na ženi“ i ove žene su to potvrdile. Primjer kako se za kratko vrijeme može postići veliki rezultat. Pomoći ćemo u važnom poslu brendiranje i zaštita gatačkog kajmaka“, istakao je Milinković.

CATEGORIES
Share This