Gladni radnici

Gladni radnici

Republika Srpska ima najveći minimalac u regionu, hvale se političari na vlasti, pogotovo oni sa američkih crnih lista koji, od prije neki dan, svoje pozamašne plate primaju u kovertama. Istim onim kovertama koje su za isplatu radnicima strogo zabranjene.

Uostalom, pitanje je treba li danas uopšte zabranjivati radničke koverte. One su već odavno prazne, a i kućni budžeti u radničkim porodicama su se opasno istanjili, uprkos “najvećem minimalcu u regionu”.

Onih devet stoja, što legne na račun, već je unaprijed zarobljeno trajnim nalozima, ratama za kredit, računima za struju…

A hrana? Pa, za hranu nema. Da bi zaradio za hranu moraš raditi dodatno, ako imaš gdje i ako imaš zdravlja i snage da rmbačiš 12, ili 16 sati dnevno.

Radnici su gladni, samo to vješto skrivaju. Valjda ih je sramota gladi, za koju nisu krivi. Tako je to kod nas, uvijek se stidi žrtva, dok se nasilnik šepuri kao paun.

I djeca radnička su gladna, ali to vješto maskiraju: skupim patikama kupljenim na rate, budalaštinama po društvenim mrežama, tinejdžerskim alkoholizmom i vršnjačkim nasiljem.

A poslodavci, čast izuzecima, i dalje kukaju da će propasti načisto, jer eto, moraju “dati radniku” 463 evra, plus “državi” poreze i doprinose, što mu dođe sve u svemu skoro 700 evra!

Da su tako dijelili stoje evra, ne bi oni zaradili milione na pravljenju kifli, gaća i gornjih dijelova obuće. Ali, zašto ne proizvode računare, lijekove, automobile, svemirske brodove – to je mnogo isplativije. Pa ne znaju. Jedva su i do gaća dobacili.

I tako ćemo, sve su prilike, svi odnijeti gaće na štapu. Minimalac je povećan za skoro 30 odsto, ali je čabar u koji smo upali, za 300 posto dublji!

Premijer Radovan Višković ipak zadovoljno trlja ruke: zbog povećanja minimalca sliva se znatno više para u korumpirane i kao rešeto šuplje javne fondove. A i budžet je u plusu. Povećanje minimalca je poslužio i kao razlog, a bogami i kao izgovor, za poskupljenje hljeba, mesa, voća, povrća… A gladna usta jesti moraju, makar i jednom na dan. A kad jedu, 17 odsto svakog zalogaja ode na PDV, što će reći u budžet.

Višković se od silnog dobra toliko zanio da je, koliko juče, mrtav hladan izjavio da je “Srpska stvorila dobru klimu za investitore”.  Samo što te klimatske promjene niko nije primijetio.

Nego, kad će opet neki miting! Možda čujemo još koju pametnu, da zavaramo glad!

Autor: Milkica Milojević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This