Privreda FBiH duplo jača od Republike Srpske

Privreda FBiH duplo jača od Republike Srpske

I u prošloj godini privreda Federacije Bosne i Hercegovine imala je neuporedivo veće prihode u odnosu na privredu Srpske. Uporedni pokazatelji privrednih registara pokazuju i da je Federacija imala značajno veću dobit od firmi sa prostora Republike Srpske.

I u prethodnoj godini nepromijenjen odnos snaga u privredi. Tako je prema zvaničnim podacima privreda Federacije Bosne i Hercegovine duplo jača od privrede Republike Srpske. Preduzeća u Federaciji BiH u 2022. godini bilježe za čak 130% veće prihode i 67% veću dobit od svih firmi u Republici Srpskoj.

Kada se podvuče crta, poslodavci u Federaciji su imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a preduzeća u Srpskoj 29,4 milijarde. Kada je u pitanju profit, firme u Federaciji su ostvarile dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda Srpske 2,7 milijardi KM.

Omjer u kome privreda Federacije BiH prednjači po prihodu i profitu od Republike Srpske se godinama ne mijenja. Dok struka vidi jedno, politika govori nešto drugo, pa zvaničnici Srpske ambijent i stanje zaduženosti gledaju na drugačiji način.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik je rekao da stanje nije alarmantno i da su ekonomski pokazatelji dobri u odnosu na druge zemlje.

Zvanični podaci, govore drugačije od onoga što tvrdi Dodik, kažu u opoziciji.

U Privrednoj komori međutim smatraju da kada se uporede drugi pokazatelji, nema neke drastične razlike u jačini privreda Republike Srpske i Federacije.

Privrednici Republike Srpske u oblasti proizvodnje obuće kažu da postoji podrška države oko uplate doprinosa, međutim i dalje se suočavaju sa brojnim poteškoćama koje koče razvoj.

Struka, međutim, ističe i da postoji jedan razlog zbog čega i nije dobro praviti poređenja jačine privreda Srpske i Federacije, a to je da su u poređenju sa jakim ekonomijama, ekonomije i Srpske i Federacije BiH slabe.

Bez obzira što zvaničnici tvrde da je situacija stabilna, kažu ekonomisti, neefikasna i korumpiranja javna administracija, politička nestabilnost, sukobi sa zapadnim zemljama koji za posljedicu imaju sankcije, godinama odvraćaju investitore od Republike Srpske.

(BN) Foto: Bema/Ilustracija

CATEGORIES
Share This