Mijenja li Dodik ploču: “Srpska podržava evropski put BiH”

Mijenja li Dodik ploču: “Srpska podržava evropski put BiH”

Od Milorada Dodika se može očekivati sve. Nakon donošenja spornog Izbornog zakona u NSRS i mitinga na kojem je jedna od njegovih perjanica Darko Banjac otvoreno pozvao na antievropku politiku, sada Dodik tvrdi: “Srpska podržava evropski put BiH.”

To je izjavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon današnjeg razgovora sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom na kojima se pričalo o aktuelnim političkim prilikama u Republici Srpskoj i BiH.

Dodik je, kako prenosi Srpskainfo, naglasio je odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora predstavlja dobar znak za nastavak reformskih procesa, istakavvši da domaće institucije i izabrani politički predstavnici trebaju biti jedini relevantni za donošenje odluka.

– Predsjednik Dodik istakao je važnost učešća u Planu rasta za Zapadni Balkan i naglasio da će radni tim iz Republike Srpske biti operativan u tom procesu.

Milorad Dodik i Gert Jan Kompan
FOTO: PREDSJEDNIK RS/BORISLAV ZDRINJA

Predsjednik Republike Srpske rekao je da Srpska podržava evropski put BiH, na kojem želi da bude vidljiva, uz puno uvažavanje njene ustavne pozicije, kao i dejtonske strukture BiH – navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Srpske.

Sada se jasno pokazuje da su evropski zvaničnici svjesni katastrofalne ekonomske situacije u kojoj se nalazi Srpska, udarili na najslabiju tačku Dodikove politike i da je skretanje pažnje sa Izbornim zakonom i rezolucijom u Srbrenicu – u kojoj se uzgred ne pominje ni Srpska ni srpski narod, niti ona ima obavezujući karakter – samo obična magla.

Koliko je ova posjeta važna za Dodika govori i činjenica da su sastanku prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i  šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johan Satler.

ISTOK

CATEGORIES
Share This