Majklu Daglasu počasna „Zlatna palma“

Majklu Daglasu počasna „Zlatna palma“

Američka filmska legenda Majkl Daglas primiće počasnu „Zlatnu palmu“ na filmskom festivalu u Kanu kasnije ovog mjeseca, najavili su organizatori, javlja AFP.

Ovogodišnje izdanje festivala odaće poštu „brilijantnoj karijeri i radu na filmu“ Daglasu (78) tokom ceremonije otvaranja 16. maja.

– Od kada sam prvi put bio ovdje 1979. godine festival me je uvijek podsjećao da magija filma nije samo ono što vidimo na ekranu, već i u sposobnosti filma da utiče na ljudi širom svijeta. Nakon više od 50 godina u ovom poslu velika je čast doći na Kroazetu i otvoriti festival i uživati u zajedničkom globalnom jeziku filma – naveo je Daglas u saopštenju.

Daglas je postao zvijezda osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka, a za ulogu bankara Gordona Geka u filmu „Vol strit“ dobio je nagradu „Oskar“ 1987. godine.

Majkl Daglas bio je producent filma „Let iznad kukavičijeg gnijezda“ reditelja Miloša Formana koji je imao devet nominacija za „Oskara“ i koji je dobio nagradu za najbolji film 1975.

Četiri njegova filma prikazana su u Kanu. „Kineski sindrom“ DŽejmsa Bridžesa 1979,“Bejzik instikts“ Pola Verhovena 1992, „Pad“ (Falling Down) DŽoela Šumahera 1993. godine i „Moj život sa Liberačijem“ (Behind the Candelabra) Stivena Soderberga 2013.

NJegov otac, legendarni holivudski glumac Kirk Daglas, predvodio je žiri na Festivalu 1980. godine.

Filmski festival u Kanu, od 16.do 27. maja, uključuje premijere novog filma iz serijala o Indijani DŽonsu i ostvarenje Martina Skorsezea, a festival otvara film „Žan du Bari“ u kome glavnu ulogu tumači DŽoni Dep.

Interesantno je da se ove godine za „Zlatnu palmu“ bori čak sedam žena reditelja.

Žirijem predsjedava švedski reditelj Ruben Ostlund.

CATEGORIES
Share This