Ivana vozi najveći kiper na svijetu, Marija lokomotivu, a Andreino radno mjesto čine vruće gvožđe i čekić

Ivana vozi najveći kiper na svijetu, Marija lokomotivu, a Andreino radno mjesto čine vruće gvožđe i čekić

Na posao odlaze sa radošću. Uživaju u zanimanjima koje su odabrale za životni poziv. Niti su u štiklama, našminkane, niti u blistavoj kancelariji u staklu, već na jalovištu, pruzi i mračnom lagumu.

Ivana Zdravković, Marija Stevanović i Andrea Lukači Pap rade poslove koji se tradicionalno smatraju muškim, ali kažu da ih zbunjeni pogledi ili komentari ne ometaju da uživaju u njima. One su tri gracije koje prkose predrasudama. Jedna vozi gigantski kamion damper, druga upravlja lokomotivom, a treća kuje vrelo gvožđe.

Vožnja dampera kao upravljanje soliterom na točkovima

Ivana Zdravković (39) na svoje radno mjesto odlazi u uniformi i sa šljemom. Radni dan provodi u najvećem kiperu na svijetu koji prevozi jalovinu i rudu iz okna majdanpečkog rudnika bakra. Grdosija kojom upravlja poput dječije igračke, visoka je sedam metara, dugačka oko 13, a nosi 220 tona u cugu.

Da stigne do svog sjedišta, popne se 15 stepenika, kao na drugi sprat solitera. U toku dana, Ivana preveze više od 5.000 tona rude i raskrivke ovom „godzilom”. Od okna do jalovišta i nazad. Neko bi pomislio da je svakodnevno već godinu dana u toj prašini, po kazni.

Dok vozi Ivana uživa

Kako Ivana kaže, njen posao je težak, ako se ne pazi, mogao bi da bude rizičan, jer i najmanja kiša izazove klizav i nepristupačan teren. Noćni rad iziskuje dodatnu koncentraciju i pažnju.

– Nijedan posao na svijetu te ne može učiniti manje ženom, ili manje muškarcem. Jedino, što mi, ipak, gdje god radile, na kraju kod kuće uglavnom završimo sa varjačom – kaže Ivana.

FOTO: INFOSTUD/SCREENSHOT
FOTO: INFOSTUD/SCREENSHOT

I Marija Stevanović (23) je među malobrojnim damama mašinovođama u Kompaniji “Srbija voz”. Ovaj poziv je ukorijenjen u njenoj porodici, oduvijek je željela da sedi za “kormilom” lokomotive, ali je za to morala da se izbori.

– Otac mi je bio mašinovođa i kao mala sam se najviše radovala kad me odvede na Žejleznicu. Šine i peroni, zvuk vozne sirene, bude mi samo lijepe uspomene i emocije. Kada sam, međutim, saopštila da hoću da se školujem za taj poziv, tata je bio izričito protiv. Smatra da taj posao može da bude rizičan i opasan, da je težak. Iako sam završila Ekonomsku školu, sve vrijeme sam milsila samo o tome da želim da budem mašinovođa. Na kraju sam se prekvalifikovala, položila razliku u predmetima, naravno prošla neophodnu praksu, pa danas radim posao koji volim. A dobila sam i toliko željenu podršku od oca – priča Marija i dodaje da su joj i kolege na poslu dodatni razlog da se raduje svakom radnom danu.

Kako kaže, smjene traju od osam do 12 sati, rute su uglavnom kraće, od Beograda do Lazarevca, Mladenovca ili Batajnice, ali najviše voli kada vozi na dužim destinacijama, kao recimo do Užica. Do sada je iza sebe već ostavila 50.000 kilometara.

Vrelo gvožđe, brusilice, težak čekić

Možda je “najgrublji” od svih poslova – kovački. Novosađanka Andrea Lukači Pap, ovaj zanat, težak i zahtjevan, naslijedila je od oca, čuvenog majstora Lajoša Lukačija. Danas je vjerovatno jedina pripadnica ljepšeg pola registrovana kao kovač u Srbiji, a svoj radni dan provodi u hladnom lagumu Petrovaradinske tvrđave gdje se nalazi njena radionica.

FOTO: INFOSTUD/SCREENSHOT
FOTO: INFOSTUD/SCREENSHOT

Vrelo gvožđe, čekić, brusilice, rogobatne metalne alatke, šine, svakodnevno su okruženje ove dame. Kecelja je obavezna, a ispod rukavica koje nosi u radionici – uvijek su dugi, nalakirani i njegovani nokti! Ne smetaju joj ni dok nabavlja materijal, radi na strugu, buši ili burgija.

PROČITAJTE JOŠ

– Ovim poslom se bavim gotovo dvije decenije. Odrasla sam provodeći mnogo vremena u radionici gledajući kako otac radi, a majka mu pomaže. I prije nego što sam odlučila da mi ovo bude životni poziv, svaki ljetnji raspust sam radila kod tate za džeparac – priča Andrea za Infostud i dodaje da je uprkos završenoj srednjoj Saobraćajnoj školi, ipak odlučila da nastavi posao u očevoj kovačkoj radionici.

– Za mene nije čudno da se i žene bave ovim zanatom. Radovala bih se i da moja ćerka sutra nastavi ovim putem. Na sreću sve je manje predrasuda, ali i dalje se dešava da dođe neko u radionicu da ugovori posao i kada me vidi zapita kada će doći majstor da se dogovore. Kada kažem da sam ja taj zanatlija kog čekaju, zanijeme. Sve je manje toga, jer sam se proteklih godina nametnula svojim radom. Doduše odrasla sam uz takav model gdje je moja majka radila sa ocem rame uz rame u radionici. Bilo je prirodno da i ja nastavim. I svojoj djeci prenosim baš tu poruku – kaže Andrea.

CATEGORIES
Share This