Naše krajeve će ponovo prekriti saharski pijesak

Naše krajeve će ponovo prekriti saharski pijesak

I dok nad našim dijelom Evrope preovladava sunčano i vrijeme nalik ljetnjem, zbog djelovanja anticklona, nad zapadnim predjelom Evrope nalazi se prostran ciklon.

U naredna dva dana ciklon će se svojim centrom nalaziti nad zapadnim predjelima Evrope i iznad zapadnog Mediterana i uslovljavati veoma promjenljivo i svježije vrijeme sa padavinama.

U naredna dva dana u prednjem dijelu napomenutog ciklona očekuju se snažna južna visinska strujanja, koja će sa sobom donijeti i čestice pijeska i prašine iz Sahare.

Glavnina puta dolaska pijeska biće iz Sahare preko Italije i Alpa do Njemačke i Austrije, a manjim dijelom pijesak će stići i do sjevernog dijela Jadrana u Hrvatskoj.

Ipak, za razliku od prethodnog puta, kada je prije nedjelju dana ogromna količina pijeska i prašine prekrila Grčku, a naročito Atinu, ovog puta očekuju se manje koncentracija pijeska.

Kada je riječ o aktuelnoj situaciji, najviše pijeska biće u predjelima Alpa i nad Njemačkom, naročito nad južnim predjelima zemlje.

Saharska prašina prigušuje sunčeve zrake i čini da nebo izgleda zamućeno. Prašina često stimuliše i stvaranje oblaka.

Nebo može postati žuto i proizvesti fascinatne zalaske sunca. Ne očekuje se loš kvalitet vazduha kakav je nedavno zabilježen u Atini.

Danas u svim ovim predjelima biće vedro i bez oblaka i padavine, ali će od utorka biti oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom.

Kiša uzrokuje da se prašina taloži u obliku tamnih kapi – takođe poznatih kao krvava kiša – na biljkama i automobilima. Nakon sušenja ostavlja jasne tragove.

U višim predjelima Alpa i dalje ima puno snijega, tako ne treba čuditi da ako snijeg u tim predjelima poprimi boje pijeska iz pustinje u Sahari.

(Telegraf)

CATEGORIES
Share This