Rat u Ukrajini, 416. dan – Fejk kontraofanziva u ukrajinskim medijima; „Vagner“ gazi sve pred sobom

Rat u Ukrajini, 416. dan – Fejk kontraofanziva u ukrajinskim medijima; „Vagner“ gazi sve pred sobom

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Fejk kontraofanziva

Oružane snage Ukrajine „pokrenule kontraofanzivu“ na Zaporoškom frontu: kombinovani tim blogera i kartografa „zauzeo je 40 km² za sat vremena“

Oružane snage Ukrajine su navodno krenule u napad i već su zauzele brojna naselja u Pologovskom okrugu (uključujući Marfopolj, Stepanovku i Rešitilovskoe), sa ukupno površine od ~40 km², uglavljena u liniju odbrane armije Rusije.

Slika lažne ukrajinske ofanzive

Ruski borci sa lica mjesta javljaju: „nema napada na ovom području, naši su na svojim položajima, neprijatelj na svojim. Redovni su pozicioni okršaji i artiljerijski rad. Bez kretanja pješadije i opreme, ništa što bi moglo toliko da uzbuđuje kijevske propagandiste.“

  • Najvažnije iz brifinga ruske vojske tokom prethodnog dana:

U pravcu Kupjanska likvidirano skoro 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dva automobila;

U pravcu Krasnog Limana likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika;

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi „Vagnera“ uspJešno se probijaju naprijed, zauzeli su dva gradska kvarta;

Rad ruske artiljerije kod Ugledara

Kijev je na području Donjecka izgubio preko 315 vojnika i plaćenika;

Preostale jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Artjomovsku prilikom povlačenja ciljano uništavaju infrastrukturne objekte i stambene objekte kako bi otežale probijanje Oružanih snaga Rusije;

Ruska artiljerija uništava ukrajinski položaj kod Spornog

U pravcu Hersona likvidirano skoro 15 neprijateljskih vojnika i uništene 3 samohodne haubice „gvozdika“,

Na području grada Slavjanska u DNR uništeno skladište goriva i maziva Oružanih snaga Ukrajine.

Udar ruskog „Solncepeka“ na Donjeckom pravcu

  • Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage su jutros dva puta granatirale Donjeck, ispalivši sedam granata kalibra 155 mm, karakterističnih za NATO na Petrovski i Kujbiševski region, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine (SCKK).

Prethodno, SCKK je saopštio da su tokom noćnog granatiranja Donjecka koje je izvela ukrajinska vojska oštećeni vrtić i kontaktna mreža javnog prevoza u Gorlovki.

Rad ruskog tenka T90

  • Stanje u Bahmutu

U Bahmutu se trenutno vode najžešće bitke za svih 10 godina, izjavio je portparol istočne grupacije ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

On je rekao i da ruska vojska nastavlja da usredsređuje sve svoje glavne snage upravo kod ovog grada.

Nešto ranije je jedan drugi ukrajinski vojnik rekao da su u Artjomovsk dopremljeni graničari iz zapadne Ukrajine sa ciljem da ne dozvole ukrajinskim vojnicima da polože oružje i napuste grad.

  • Vagnerovci eliminišu sve ispred sebe

Na području Artjomovska nastavljaju se najžešće borbe, odredi „Vagnera“ uspješno se probijaju naprijed, zauzeli su dva gradska kvarta, saopštila je ruska vojska.

Borci ruske paravojne formacije Vagner zauzeli su još dve oblasti ukrajinskog grada Bahmuta, odnosno, kako ga u Moskvi nazivaju, Artjomovska, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane. Rojters prenosi da nije bilo načina da se provjeri istinitost te tvrdnje.

Ranije je agencija prenijela da su ukrajinske trupe bile prinuđene da se povuku sa određenih teritorija u Bahmutu, pošto je Rusija pokrenula ponovni napad uz intenzivnu artiljerijsku vatru u protekla dva dana.

Promjene u Bahmutu u zadnje 4 nedelje

ISTOK

 

 

CATEGORIES
Share This