Glasanje u maju: Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova na Kosovu

Glasanje u maju: Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova na Kosovu

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti rekao je da će u maju legalizovati istočnu zajednicu i raditi na tome da izađe u susret pravima i potrebama manjinskih etničkih zajednica, uključujući i srpsku manjinu.

“Kosovo će se potruditi da uskoro postane druga država na Zapadnom Balkanu, poslije Crne Gore, koja svojim građanima garantuje pravo na istopolno životno partnerstvo. Naporno ćemo raditi na tome da se prođemo u bliskoj budućnosti“, rekao je Kurti u njemačkom Bundestagu.

On je na marginama jučerašnjeg skupa, koji je povodom 75. godišnjice osnivanja Savjet Evrope organizovao njemačku vladajuću socijaldemokratsku SPD, za portal Euractiv Njemačka rekao da za razliku od 2022. godine, sada ima podršku većine poslanika svoje partije Samoopredjeljenje da se o legalizaciji istopolnih zajednica glasa u maju.

Kurti je izrazio uvjerenje da će prijedlog biti usvojen u parlamentu, iako još mora da ubijedi jedanaest poslanika pozicije da za njega glasaju. Dodao je da je odluka na sjednici Vlade o tom pitanju već usvojena.

Uvođenje istopolnih brakova bilo bi, piše Euractiv, prenosi RTCG, veliki korak jer bi samoproglašeno Kosovo postalo prva većinski muslimanska država koja je tako nešto učinila.

Agencije

CATEGORIES
Share This