Nesuglasice oko uvođenja gornjeg limita na cijenu gasa tresu EU

Nesuglasice oko uvođenja gornjeg limita na cijenu gasa tresu EU

Nakon višemesječnih nesuglasica oko pitanja može li uvođenje limita na najvišu cijenu gasa da ublaži energetsku krizu u Evropi, ministri energetike zemalja članica Evropske unije sastali su se danas u Briselu u pokušaju da postignu dogovor.

 

Odgovarajući na ponovljene zahtjeve nekih zemalja, Evropska komisija je prošlog mjeseca predložila gornju granicu za cijenu gasa kao odgovor EU na ekonomsku krizu i skok cijena energenata koje je u ovoj godini izazvala Rusija smanjivanjem isporučenih količina gasa Evropi, prenosi Rojters.

– Građani Evrope su u agoniji, a evropske firme prestaju da posluju dok EU bespotrebno raspravlja – upozorio je danas ministar energetike Grčke Konstantinos Skrekas, pozivajući na postizanje brzog dogovora i uvođenja limita na cijenu gasa.

Grčka i druge zemlje, uključujući Belgiju, Italiju i Poljsku, tvrde da bi uvođenje gornjeg limita na cijenu gasa zaštitilo njihove ekonomije od previsokih cijena energenata, dok Austrija, Njemačka i Holandija strahuju da bi to moglo preusmjeriti izvoz gasa ka drugim kupcima na štetu evropskih zemalja i dovesti do poremećaja na tržištu energenata.

Neimenovani evropski diplomata potvrdio je Rojtersu da je Njemačka bila među zemljama koje se protive uvođenju limita, a nekoliko zvaničnika EU je navelo da su i neke zemlje koje podržavaju uvođenje ograničenja na gornju cijenu gasa nezadovoljne najnovijim tekstom te odluke.

– Svi moraju pokazati određenu fleksibilnost i biti spremni na neke kompromise – rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Nastavak nesuglasica među zemljama EU oko uvođenja ove mjere i nepostizanje dogovora nakon današnjeg ministarskog sastanka značilo bi da bi rasprava vjerovatno mogla da se nastavi u četvrtak na nivou šefova država članica EU, a potom bi se sljedeće nedjelje opet sastali ministri energetike da potvrde njihovu odluku, navodi Rojters.

Tanjug

CATEGORIES
Share This