CIK: Za Dom naroda Parlamenta FBiH nedostaju još četiri delegata

CIK: Za Dom naroda Parlamenta FBiH nedostaju još četiri delegata

Centralna izborna komisija (CIK) BiH dodijelila je juče nedostajuće mandate za dvoje Srba, jednog Bošnjaka i tri iz reda ostalih za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

 

– Preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH jedan iz reda srpskog naroda i tri iz reda ostalih, CIK će popuniti u skladu sa Kriterijumima i postupkom popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH nakon pravosnažnosti danas usvojenih odluka – zaključuje se u saopštenju CIK BiH.

Mandati u Dom naroda Parlamenta FBiH dodjeljuju se Srbima Zori Dujmović i Branki Cvijetić, Bošnjakinji Aidi Obuća i Kenanu Magodi, Albinu Zuhriću i Viboru Handžiću iz reda ostalih.

U skladu sa izmjenama Izbornog zakona BiH, kantonalna zakonodavna tijela biraju 80 delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH – po 23 iz reda srpskog, hrvatskog i bošnjačkog, te 11 iz reda ostalih, ali je uvidom u utvrđene rezultate posrednih izbora u ovaj dom izabrano 70 delegata tako da nedostaje 10 delegata, i to tri iz reda Srba, jedan iz reda Bošnjaka i šest iz reda ostalih.

CIK vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandiduju za odgovarajući konstitutivni narod ili grupu ostalih u svim kantonima.

Imajuću u vidu sve navedeno, CIK je danas donio odluke o primjeni člana 10.16 stav (2) Izbornog zakona BiH i raspodjeli mandata delegatima iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i reda ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH, navodi se u saopštenju.

Srna

CATEGORIES
Share This