Baka Milka (96) kuva i šara jaja – obučava mladu nikšićku srbadiju

Baka Milka (96) kuva i šara jaja – obučava mladu nikšićku srbadiju

Nikšićanka, Milka Mirković, kako za sebe kaže ponosna Srpkinja iz roda Koprivica, dočekala je da, u dobrom zdravstvenom stanju, u 96. godini šara i kuva jaja za Vaskrs, po receptu njenih pramajki, što je prenijela i prenosi generacijama mlađih žena.

Uspjela je  da pobjedi opaki korona virus, kako ističe uz Božju pomoć, i zahvaljujući velikoj pažnji njenih sinova, kćeri, snaha, zetova unuka i praunuka i zdravstvenog osoblja.

-Uz molitvu i riječi „Hristos vaksrse“ sve je lakše i bolje – kaže baka Milka, dok sprema liske  koje koristi za kuvanje vaskršnjih jaja. -U tim riječima je ljubav.Nema ništa bez ljubavi, bez sloge i međusobnog poštovanja. Moje je srce veće od Lovćena kad vidim ljubav prema meni moje čeljadi i kad vidim kako se između sebe vole, poštuju i pomažu na razne načine.Bez ljubavi nema ni zdravlja ni dugog života.To moje ogromno iskustvo svedoči.

I, zaista, kaže naša sagovornica,uspjela je da spremi vaskršnja jaja za kuvanje, onako kako kažu njene kćerke i snahe“kako samo ona zna“. Tome je naučila, ne samo njih, već“više od pola nikšićke mile joj i drage srbadije“.

Baka, osim u Crnoj Gori, ima čeljad u Srbiji i Republici Srpskoj. Svi joj se javalju i svakom se obraduje.Njena praunuka Aleksandra u Bijeljini najbolji je đak u Semberiji i sprema se za Sportsku gimnaziju, a, kao i njen otac Miloš, proslavljeni košarkaški as, žari i pali na košarkaškim terenima kao „zvezda“ među „zvezdama“. Briljantan đak je i praunuk Aleksandar, koji, kako kažu nastavnici, ide dalje i po tri koplja od znanja za svoj uzrast, što važi i za najmlađu unuku Teodoru…

Mada su u Bijeljini, članovi porodice njenog sina Draga, uvijek, kako vele, osjećaju se kao da su svakog časa sa dragom baka Milkom, o čemu svjedoče, osim praunuka, sina i unuka, i divne snahe Rosa iz čuvene Rađevine i  rođena Beograđanka Jovana, koje su, takođe, iz divnih porodica u kojima caruje ljubav i sloga.

ISTOK

CATEGORIES
Share This