Licemjerne čestitke političara povodom Dana slobode medija

Licemjerne čestitke političara povodom Dana slobode medija

Širom svijeta pa i kod nas obilježava se Međunarodni dan slobode medija. Ne izostaju ni čestitke i to uglavnom onih koji ne poštuju novinarsku profesiju ako nije pod njihovom kontrolom.

A kakvo je stanje  u novinarskoj zajednici u Republici Srpskoj i BiH i koliko novinarima prijeti dodatno ograničavanje slobode govora i prostora za profesionalno izvještavanje provjerili smo upravo kod onih koji se svakodnevno susreću sa tim problemima.

Vrijeđanje novinara na bilo kojoj osnovi, oduzimanje telefona, uništavanje vozila – sve su to stavke koje godinama postoje u medijskoj zajednici. I onda kao posebna čestitka, za ovaj 3. maj i obilježavanje Dana slobode medija, dobili smo zakon o kriminalizaciji klevete odnosno još veće restrikcije na pisano slovo i izgovorenu riječ.

„Limitirane su slobode izražavanja i medija kao takva a ono što nam slijedi je Zakon o NVO koji je još jedan udarac na slobodu izražavanja, a nakon toga i Zakon o medijima dakle mi imamo svake godine nove izazove sa kojima se mediji suočavaju a to ne bismo trebali imati u 2024/25 godini“, smatra Elvir Padalović, novinar Buka portal.

Posebno su licemjerne čestitke povodom Dana slobode medija koje stižu od zvaničnika koji stoje iza izmjena Krivičnog zakonika kojima se kriminalizuje javna riječ, a što je i usvojeno u julu prošle godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Svjedoci smo i svi to vide kakvo je ponašanje zvaničnika prema medijima i novinarima koliko je tu vrijeđanja i neprijatnih situacija  bez ikakve potrebe jer valjda ljudi zaborave da kad dobiju pitanje koje im je nezgodno,prosto je, nemojte da komentarišete“,ističe Ljiljana Smiljanić, novinar Aldžazire BiH.

Upravo to vrijeđanje novinara od strane zvaničnika zbog pitanja koja im ne odgovaraju dovelo je do toga da pojedinci smatraju da su u nekim slučajevima opravdani napadi na novinare.

„Mislim da bi moglo biti bolje kad bi smo mi stali jedni uz druge i onda kad se na pressu napadne jedan novinar ili jedna medijska kuća da sve kolege koji su tu stanu u odbranu svog kolege jer svako od nas može postati meta s ozbirom da živimo u izrazito podijeljenom društvu“,kaže Mladen Vujinović, novinar TV N1  Banjaluka.

Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da građani uglavnom misle da sloboda medija ne postoji, kao i da političke partije imaju najveći uticaj na medije, a da su naveći kršitelji sloboda medija upravo političari i njihove partije.

„Mi imamo polarizaciju i u tom segmentu oni koji su priklonjeni režimu i vladajućim strukturama koliko god to grubo zvučalo imaju tzv slobodu da izvještavaju ono što im se plasira. Mogla bih napraviti paralelu jer nekad se pitam je li besmisleno da se u BiH obilježava praznik rada tako se isto pitam je li besmisleno da se obilježava i dan slobode medija“, kaže Mirjana Čeko, sociolog.

Generalna skupština UN proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija da bi podigla svijest o važnosti slobode medija i podsjetila vlade da je njihova dužnost poštovati i osigurati slobodu izražavanja. Međutim, naša vlada odlučila je ipak da ne radi tako nego da dodatno suzi prostor medijima i da im prijeti kaznama ako kažu nešto što tamo nekome smeta.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This