Vršnjaci je zbog bolesti nazivali pogrdnim imenima, sada joj zavide: Djevojčica (11) ima autizam i IQ veći od Ajnštajna, a ovo joj je najveća želja

Vršnjaci je zbog bolesti nazivali pogrdnim imenima, sada joj zavide: Djevojčica (11) ima autizam i IQ veći od Ajnštajna, a ovo joj je najveća želja

Jedanaestogodišnja djevojčica iz Tlahuaka u Meksiku opisuje se kao čudo jer se vjeruje da posjeduje koeficijent inteligencije veći od naučnih mogula Stivena Hokinga i Alberta Ajnštajna.

Adhara Peres Sančez je djevojčica sa autizmom i sa IQ 162 koja je već uradila mnogo toga od većine ljudi za nešto više od jedne decenije postojanja na planeti.

Ona je sa svega 11 godina nedavno diplomirala sistemsko inženjerstvo, a kako to “nije bilo” dovoljno impresivno, sada je nastavila da se bavi industrijskim inženjeringom.

Uprkos tome što još nije prava tinejdžerka, njena nevjerovatna akademska dostignuća su priznata od strane Senata Republike 2021. godine, gdje je takođe stekla status jedne od 100 najuticajnijih žena Meksika.

Od maltretiranja do uticajnijih žena Meksika

Međutim, Adhari nije uvijek bilo lako. Konkretno, kada je bila u školi, sa devet godina maltretirali su je drugari iz razreda koji su je označili kao “čudaka” zbog njenog autizma.

 

Dobila je dijagnozu “Aspergerovog sindroma” – stanja koje je na autističnom spektru. Ali njena odlučnost da nastavi da slijedi svoje ciljeve i strasti nisu bile poljuljane. Zbog čega, Adhara uprkos hejterima nije dozvolila da joj se samopouzdanje uništi te je nastavila da stvara ime u akademskom prostoru.

Podstaknuta svojom dubokom strašću za astronomiju, gravitacionim talasima i učenjem o tome šta je tamo u svemiru, Adhara pohađa kurseve iz ovih predmeta na Nacionalnom autonomnom univerzitetu Meksika (UNAM), veoma cjenjenoj obrazovnoj ustanovi.

 

Cilj – putovanje u svemir kao prva Meksikanka

Ona je izrazila da je njen krajnji san da postane prva Meksikanka koja je putovala u svemir kao astronaut.

Svjesna je da joj je potrebno dobro razumjevanje astrofizike da bi slijedila ovaj put, zbog čega je to nešto što planira da proučava u svom sljedećem koraku ka kosmonautu u Nacionalnoj upravi za aeronautiku i svemir, ili ono što obično znamo kao “NASA”

 

.Adhara kaže da dio njene inspiracije potiče od pokojnog fizičara, Stivena Hokinga, poznatog po svojim studijama svemira. Njegov rad izazvao je njenu fascinaciju crnim rupama, planetama i stvarima koje tek treba otkriti u univerzumu.

A što se tiče jednog od njenih najnovijih projekata, Adhara je započela razvoj pametne narukvice dizajnirane da prati emocije djece sa posebnim potrebama poput nje kako bi mogli bolje da komuniciraju.

Adhara je savršen primjer za šta su mlade žene sposobne, bez obzira na godine ili porijeklo. Njena priča je inspirativna za mnoge, mlade i stare i podsjeća nas da su naporan rad, posvećenost i strast za učenjem sve što je potrebno za uspjeh, piše Unilad, prenosi Blic.

Blic

CATEGORIES
Share This