„Prodaja uopšte nije opala“ Cijene prasića žive vage idu i do 15 maraka, a evo koji se najviše kupuju

„Prodaja uopšte nije opala“ Cijene prasića žive vage idu i do 15 maraka, a evo koji se najviše kupuju

Uveliko raste cijena prasića žive vage, a trenutno se ona kreće između 12 i 13 maraka po kilogramu.

To je za Srpskainfo istakao predsjednik Udruženja svinjara RS Mišo Maljčić nakon što je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, upozorio da se Srpska već suočava sa nedostatkom prasadi, te da će cijena po kilogramu žive vage ići i preko 20 KM.

– U nekim periodima, sada poslije katoličkog Božića, vjerovatno će doći do još pomjeranja cijena. Jer je to tradicionalno tako svake godine. Katolički Božić pokupi manje prasiće, a onda za pravoslavni Božić fali robe uglavnom i tada počinje da još raste cijena – rekao je Maljčić.

Na koliko će tačno poskupiti cijena prasića žive vage, Maljčić nije mogao tačno reći. Kaže da je procjena lutrija.

– Sigurno ispod 15 maraka neće. Sada, da se govori da će poskupiti 20 KM i više je takođe neozbiljno. Uglavnom, mislim da se neće kretati ispod 15 maraka – poručio je Maljčić.

Dodaje da prodaja prasića uopšte nije opala i da je trenutno velika potražnja.

– Najviše se kupuje od 25 do 30 kilograma. Uvijek idu takvi. Veći prasići će se tražiti nakon pravoslavnog Božića, za slave. Za ostale slave u januaru će biti veći problem, jer se većina prasića proda tokom Božića i onda nakon toga nemamo skoro nikako robe i tada nastaje problem što se tiče domaće prodaje. Uvoza je bilo, otprilike 6 do 7 šlepera prasadi je uvezeno u Srpsku. Zbog visoke cijene, to nije uticalo na domaću proizvodnju, jer je uvozna cijena jako visoka – rekao je Maljčić.

Podsjećamo, govoreći o afričkoj svinjskoj kugi koja je „ojadila“ farme u Srpskoj, ministar Savo Minić je na sjednici parlamenta Srpske istakao da je još ranije upozoravao da će doći do nestašice svinja, te da će cijene rasti, što se sada dešava.

On je naveo da je u Republici Srpskoj eutanizirano na desetine hiljada svinja oboljelih od afričke kuge, te da je ista situacija i u okruženju.

Srpskainfo
CATEGORIES
Share This