Srpska snajka koja obožava pečenje: Patricia se iz Afrike preselila u Čačak, pa primila pravoslavlje

Srpska snajka koja obožava pečenje: Patricia se iz Afrike preselila u Čačak, pa primila pravoslavlje

Početkom ove godine grad na Moravi dobio je novu stanovnicu koja se u Čačak zbog ljubavi doselila čak iz daleke Zambije. Patricia Kaunda Radojičić postala je srpska snajka i tokom ovih prvih mjeseci života u našoj zemlji ima samo pozitivne utiske.

Ipak, najjači utisak na nju je ostavila domaća hrana potpuno drugačija od one koja se jede u Africi.

– Mnogo mi se sviđa Čačak, ovdje živim od marta, dakle, negdje oko devet mjeseci. Ono što me ovdje fascinira jeste ukusna hrana, najbolje pečenje, a ljudi su ljubazni. Uvijek kada je neophodna pomoć, Čačani rado pomažu. Ono što mi se, takođe, sviđa jeste što su ovde porodice na okupu, Čačak je čist i prelijep grad, sviđaju mi se centar i fonatana, nekako je sve dobro – rekla je za RINU Patricia Kaunda Radojičić iz Zambije.

Prilikom doseljenja u Čačak doživjela je, kako kaže i kulturološki šok, međutim, u pozitivnom smislu. Iznenadila ju je spontanost našeg naroda i opušteno ispijanje kafe sa prijateljima tokom dana, jer na to nije bila navikla. Patricia je takođe primila pravoslavlje i krstila se u jednoj čačanskoj crkvi, što za nju ima veliko značenje.

– Ja sam sada pravoslana Hrišćanka, krstila sam se u Čačaku u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, taj dan je veoma bitan za mene i mnogo sam srećna, jer sam sada u pravoslavnoj vjeri. Pravoslavlje je za mene bitno, kao i za mog muža, porodicu i našu budućnost. Prijatelji i porodica iz Zambije su srećni, zato, jer sam i ja srećna ovdje u Čačku, ovo je mjesto dobro za mene i sve je blizu – kazala je srpska snaha iz Zambije.

Jezik je prilično savladala, a i često posjećuje divna mjesta od kojih je za najljepše izdvojila pravoslavne svetinje. Mnoge je posjetila i oduševila se, ali i iznenadila odeđenim običajima.

– Ovdje sam naučila da žene u manastirima nose duge haljine ili suknje, a muškarci nose majice dugih rukava, a sestre, odnosno monahinje u manastirima mogu pomoći, dok se u tim svetinjama može pronaći mir. Srpski jezik sam počela da učim i pričam 2019. godine, to je bilo kada sam upoznala svog muža i od tada vežbam i učim, on mi u tome najviše pomaže i svaki put ranije kada sam dolazila u Srbiju moj srpski je bivao sve bolji – zaključila je Patricia.

Agencije

CATEGORIES
Share This