Drevni DNK otkrio lice cara

Drevni DNK otkrio lice cara

Tim istraživača iskoristio je DNK izvučen iz ostataka kineskog cara Vua, koji je vladao prije oko hiljadu i po godina, da rekonstruiše njegovo lice.

Studija, objavljena u žurnalu Current Biology, sugeriše da je car preminuo u 36. godini vjerovatno zbog moždanog udara.

Osim toga, ovo istraživanje bacilo je novo svjetlo na porijeklo i migracije nomadskog carstva koje je svojevremeno dominiralo u sjeveroistočnoj Aziji, prenosi Phys.org.

Car Vu bio je vladar Sjeverne Žou dinastije u drevnoj Kini. Tokom njegove vlasti od 560. do 578. on je ujedinio sjeverne dijelove Kine, stvorio jaku vojsku i porazio Sjevernu Ći dinastiju.

Vu je etnički bio pripadnik naroda Sjanbej, antičke nomadske grupe koja je naseljavala današnju Mongoliju i sjevernu Kinu.

“Neki istraživači su tvrdili da su Sjanbej imali egzotični izgled – gustu bradu, visok nos i žutu kosu. Naša analiza pokazuje da je car Vu imao tipične crte lica za stanovnike istočne i sjeveroistočne Azije”, rekao je Šaoćing Ven, jedan od autora studije i istraživača Univerziteta Fudan u Šangaju.

Arheolozi su 1996. pronašli grobnicu cara Vua u sjeverozapadnoj Kini, gdje su pronašli njegove kosti i skoro kompletnu lobanju.

Sa razvojem načina ispitivanja drevnog DNK posljednjih godina, Ven i njegov tim su uspjeli da izvuku više od milion jednonuklearnih polimorfizama u njegovom DNK, od kojih su neke imale informacije o boji kože i kose cara Vua. U kombinaciji sa lobanjom, tim je rekonstruisao lice u 3D.

Njihov rad pokazuje daje car Vu imao braon oči, crnu kosu, tamniju kožu i karakteristike lica slične današnjim stanovnicima sjeverne i istočne Azije.

“Naš rad je oživio istorijsku figuru. Ranije su ljudi morali da zavise od istorijskih opisa i murala da naslikaju kako je neko izgledao. Mi smo sada uspjeli da otkrijemo izgled naroda Sjanbej”, rekao je Pjanpijan Vej, koautor studije sa Univerziteta Fudan.

Car je umro mlad, kao i njegov sin. Mnogi su mislili da je bio otrovan, ali je analiza DNK pokazala da je imao povećan rizik od moždanog udara, što je moglo da dovede do smrti.

Genetske analize pokazuju da se narod Sjanbej miješao sa Han narodom kada je migrirao ka jugu, prenosi Telegraf.

CATEGORIES
Share This