Šarović poručuje Dodiku da uči iz iskustva SDS koji je stoički podnosio sankcije

Šarović poručuje Dodiku da uči iz iskustva SDS koji je stoički podnosio sankcije

– Znamo šta će se dešavati u narednim sedmicama. NSRS može usvojiti taj zakon, reagovati će Schmidt i poništiti taj zakon. Ponovo će se sazvati NSRS i reći “vi ste ilegalni i nemate pravo”, onda ponovo ulazimo u novu krizu. To je taj krug koji će se zatvoriti, rekao je Šarović.

Bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je za N1 komentarisao posljedne odluke Kristijana Šmita te oštre reakcije iz entiteta Republika Srpska. Šarović je ispričao kakav je njegov život bio dok je on bio pod sankcijama.

Šarović kaže da već sada može znati šta će se dešavati u narednim sedmicama.

– Znamo šta će se dešavati u narednim sedmicama. NSRS može usvojiti taj zakon, reagovati će Šmit i poništiti taj zakon. Ponovo će se sazvati NSRS i reći “vi ste ilegalni i nemate pravo”, onda ponovo ulazimo u novu krizu. To je taj krug koji će se zatvoriti. Možda u tom zakonu ima dobrih stvari, možda je i nekada trebao RS, ali imamo zakona na nivou BiH. Šta ako usvojimo zakon na nivou RS, šta ćemo sa državnim? Bila je prilika za to 2005-2006. godine, kada je usvojen zakon u BiH. Tada su svi imali priliku da reaguju i donesu rješenje.

To bi značilo da će Dodik ponoviti krivično djelo za koje se tereti?

– Mislim da bi od onoga što je za mene najveći utisak od same sjednice NSRS, jer ostalo je sve već viđeno, za mene je ono što je on rekao da ide do kraja i da nema druge. To je za mene ključna rečenica koju ja pokušavam u svojoj glavi da analiziram. To su riječi koje mogu da donesu nove probleme BiH, samo se postavlja pitanje da li je on spreman za to kada kaže da je spreman ići do kraja.

Šarović smatra da Milorad Dodik može i treba da uči iz njegovog iskustva kada je on bio pod sankcijama.

– Dodik bi trebao da uči iz iskustva koje nosim od prije dvadesetak godina. Mislim da su uovoj fazi u ovih par godina oni koji se inače opredjeljuju za sankcije, prije svega, donoseći dosadašnje sanckije najviše štete nanosili narodu, RS, utičući na prilive investicija, zabranjujući putovanja. Mislim da je sada taktika nešto drugačija i da se ide na pojedinačne sankcije gdje su sankcionisani pojedinci, stranke i najvažniji ljudi u SNSD.

– To je bio period 2000. i neke, kako on kaže u svojoj smjeni: Odlučio sam da posječem šumu i da tu ostane jedno drvo koje će se zalijevati. Ostao je samo Čavić i cijela garnitura ispred. Ona je osakaćena. To su bile najdrastičnije sankcije koje sam doživio ili vidio, kako se jedna stranka potpuno urušava mjerama međunarodnog faktora, kazao je Šarović.

Potom je ispričao kako je izgledao njegov život pod sankcijama.

– Meni su tada blokirani svi računi svugdje, mojoj supruzi također, nisam mogao nigdje da se zaposlim u državnu instituciju niti da prekoračim prag bilo koje institucije državnog karaktera. Bilo mi je zabranjeno da ulazim u prostorije SDS-a. Pokušao sam preko ljeta otići u Crnu Goru, vraćen sam sa graničnog prelaza i mnoge druge stvari koje sam tada doživio. Savjet ministara je donio odluku kojom mi se zabranjuje ulazak i izlazak iz BiH. Ešdaun mi je tada uveo sankcije i to me gledao u oči i rekao: To će biti tako gospodine Šarović. Ja sam to stoički podnio, ali sam izgubio osam godina, kazao je Šarović za N1.

ISTOK

CATEGORIES
Share This