Vazdušni napadi na Siriju i Iran, oglasio se i Bajden

Vazdušni napadi na Siriju i Iran, oglasio se i Bajden

Najmanje šest osoba je poginulo u vazdušnim napadima koje su izveli američki avioni na objekte u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji.

Kako je objavio arapski televizijski kanal Al Hadat, ratni avioni su izveli tri serije udara na položaje proiranskih jedinica.

Američki tv kanal ABC javio je, pozivajući se na zvaničnika američke administracije, da su Sjedinjene Američke Države počele da vrše udare na Siriju nakon napada dronom na američku bazu u Jordanu prošle nedelje u kojem su ubijena tri pripadnika američke vojske.

Desetine drugih američkih vojnika ranjeno je u napadu dronom na bazu Tauer 22 u blizini granice Jordana sa Irakom i Sirijom.

SAD kažu da je Iran odgovoran za finansiranje i naoružavanje militanata, dok Iran negira umešanost.

Oglasio se Bajden o odmazdi

Predsednik SAD Džozef Bajden objavio saopštenje nakon početka uzvratnih udara na Siriju i Irak.

„Reakcija SAD će se nastaviti u vremenima i mestima koje mi izaberemo“, rekao je Bajden i dodao:

„Danas popodne, prema mom naređenju, američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC – Korpus iranske revolucionarne garde – i povezana milicija koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vreme i na mestima koje mi izaberemo. Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka znaju ovo svi oni koji bi mogli da žele da nam nanesu štetu: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti“, poručio je Bajden.

(B92/Tanjug/Blic) Foto: Profimedia

CATEGORIES
Share This