Skandal: Vlada dala koncesiju ministrovoj ženi

Skandal: Vlada dala koncesiju ministrovoj ženi

– U svakoj normalnoj zemlji nakon ovakve odluke Vlade i ovakvog skandala, bilo bi postavljeno pitanje odgovornosti i ministra koji bi se morao povući i podnijeti ostavku, ali i cijela Vlada, smatra Vukanović.

Solarna groznica već nekoliko godina trese Hercegovinu. Priliku za zaradu uglavnom su vidjeli političari i biznismeni, a kako bi svoje investicije sakrili od očiju javnosti, osnovali su preduzeća koja su registrovali na najbližu rodbinu. Najsvježiji primjer je preduzeće “Energy of the future” iz Bijeljine, čiji je osnivač supruga ministra privrede i preduzetništva Vojina Mitrovića, Nela Mitrović.

Preduzeće “Energy of the future” iz Bijeljine, čiji je osnivač supruga ministra Vojina Mitrovića, ima namjeru da na državnom zemljištu gradi solarnu elektranu na preko 244 hektara. Da bi gradnja počela neophodna je koncesija, koju je ovo preduzeće i tražilo. Ministar Mitrović je u kratkoj izjavi za CAPITAL to potvrdio, ali o detaljima nije želio razgovarati.

“Кoncesiju nisam tražio ja, već preduzeće na čijem je čelu moja supruga. U ovom trenutku ne želim o tome razgovarati. Imamo partnere i sve ostalo što nam je potrebno”, rekao je Mitrović.

Vlada je na sjednici krajem prošle godine pozitivno odgovorila na zahtjev bijeljinskog preduzeća i  donijela odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

“Nisam bio na sjednici to znam. Kasnije sam čuo oko toga. Pazite jednu stvar, vi ako imate nekoga ko je prije nego što je postao ministar imao, što bi naš narod rekao, kule i gradove, benzinske pumpe, objekte itd. Ne znam ili da donesemo zakon da kad neko postane ministar ne treba ničim da se bavi drugim osim ovim“. rekao je ministar poljoprivrede Republike Srpske Vojin Mitrović.

On dalje navodi:

„Vjerovatno možemo tumačiti ovako ili onako, ali ja znam da se radi o čovjeku, evo fizičkom licu koje je vlasnik u nekoliko preduzeća i firmi. Moguće da dođe do preklapanja. Možda bi to bilo čudno za mene da se sad ja pojavim, jer nisam sve to imao, pa sam dobio zato što sam ministar”.

Nažalost, ne prestaju zloupotrebe, sukob interesa, korupcija čiji su akteri ministri, poručuje narodni poslanik Nebojša Vukanović, ocijenivši ovu odluku Vlade skandaloznom.

“Posebno je skandalozna odluka Vlade da dodjeli koncesiju na gradnju solarnih elektrana u Hercegovini supruzi korumpiranog ministra Vojina Mitrovića, koji je jedan od najbogatijih ljudi u Republici Srpskoj, ali ne prestaje da širi svoju imperiju, koji je iskoristio svoj položaj u Vladi da namjesti tu koncesiju sebi, a da se firma formalno vodi na njegovoj supruzi“, kazao je Vukanović.

On smatra da u svakoj normalnoj zemlji nakon ovakve odluke Vlade i ovakvog skandala, bilo bi postavljeno pitanje odgovornosti i ministra koji bi se morao povući i podnijeti ostavku, ali i cijele Vlade.

„Nažalost, korpupcija u Republike Srpske je dobila takve razmjere da je sve ovo postalo prihvatljivo, a sve je posljedica lošeg funkcionisanja zarobljenih institucija koje kontroliše vladajuća partija. Tu prije svega mislim na pravosuđe, sud i tužilaštvo,  policiju, ali i na Pravobranilaštvo, Komisiju za sukob interesa, reviziju i druge ključne institucije koje ne rade svoj posao i ne služe narodu i državi već partiji i organizovanom kriminalu”, kaže Vukanović.

Inače, kako je planirano, instalisana snaga elektrane “Bileća – Solar 1” biće 140 megavata, a godišnja proizvodnja se procjenjuje na 197,87 gigavat časova. Predviđeno je da paneli budu postavljeni na lokalitetu Hadžibegovo brdo, sa desne strane regionalnog puta Bileća-Deleuša.

(BN)

CATEGORIES
Share This