Tramp optužen da je pokušao da poništi izbore u Džordžiji

Tramp optužen da je pokušao da poništi izbore u Džordžiji

Velika porota u američkoj saveznoj državi Džordžiji podigla je optužnicu protiv bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

To je četvrta krivična prijava protiv Trampa i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020. godine, objavio je Rojters.

Optužbe, koje je podigla okružna tužiteljka okruga Fulton Feni Vilis, nove su u nizu pravnih problema za Trampa koji je favorit u trci za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Tužioci su podigli optužnicu protiv Trampa i njegovih saradnika od 11 tačaka, uključujući optužbe falsifikovanje i reketiranje.

Pored Trampa, optuženo je još 10 osoba, uključujući bivšeg Trampovog šefa kabineta Marka Medouza, kao i advokate Rudija Đulijanija i Džona Istmana.

Slučaj zbog kojeg su optuženi odnosi se na telefonski poziv od 2. januara 2021. godine u kojem je Tramp vršio pritisak na najvišeg izbornog zvaničnika Džordžije Breda Rafenspergera da “pronađe” dovoljno glasova da preokrene rezultat izbora u toj državi, gdje je Tramp izgubio sa malom razlikom.

Rafensperger je odbio da to učini.

Na vebsajtu suda okruga Fulton bilo je objavljeno da je Tramp, između ostalog, optužen za ucjenu državnih zvaničnika, zavjeru za davanje lažnih izjava i zahtijevanje od javnog zvaničnika da prekrši svoju zakletvu.

U okrugu Fulton bile su jake mjere bezbjednosti oko sudnice u centru Altante, a okupio se i veliki broj medijskih ekipa.

Tramp negira optužbe, navodeći da su sve optužbe protiv njega politički motivisane i da predstavljaju, kako navodi “lov na vještice”.

(Tanjug)  Foto:Tanjug

CATEGORIES
Share This