Sjeverna Makedonija dobila prvu predsjednicu

Sjeverna Makedonija dobila prvu predsjednicu

Sjeverna Makedonija dobila je prvu predsjednica, pošto je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobedila Gordana Siljanovska Davkova.

Ona će biti 6. predsjednica zemlje i prva žena koja je izabrana na ovu funkciju, a ujedno je i prvi opozicioni kandidat koji je pobijedio na predsjedničkim izborima od nezavisnosti do danas.

Opoziciona kandidatkinja pobijedila u prvom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji, ali albanski glasači bi mogli da donesu preokret.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, na osnovu oko 75 odsto prebrojanih glasova, Siljanovska osvojila je 64,70 odsto glasova, a njen protivkandidat Stevo Pendarovski, koji je priznao poraz, 29,31 odsto.

Siljanovska Davkova kandidat je koalicije VMRO-DPMNE, bila je narodni poslanik i redovni profesor na Pravnom fakultetu u Skoplju.

U svom prvom obraćanju po zatvaranju biračkih mjesta Siljanovska Davkova istakla je da su građani napravili pravi izbor birajući prvi put ženu za predsjednicu.

“Napravili ste pravi izbor”

– Verujte mi na riječ, kada se okružim ženama sličnim sebi, ženama po uzoru na Vaclava Havela, subverzivne, nezavisne, snažne, koje znaju da izraze stav na svoj način, drugačiji od muškog, braniti ga je veliki iskorak i za mene je to reformski korak – rekla je Siljanovska Davkova.

Gordana Siljanovska Davkova.
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Ona je ocijenila da su se uprkos partijskim i političkim pritiscima građani, bez obzira na nacionalnu, vjersku, društvenu ili drugu pripadnost, usudili da izađu i glasaju.

Pozive na bojkot, dodala je, smatra nepolitičkim ponašanjem.

Ona je odbacila kritike da je nacionalista i najavila da će u njenom kabinetu biti i Albanci, Turci i druge etničke zajednice.

Pozvala je na jedinstvo i najavila da će učiniti sve u odbrani nacionalnih i državnih interesa, prenosi Kosovo online.

Tanjug

CATEGORIES
Share This