Sastanak Rusije i Amerike na jesen i kraj rata u Ukrajini

Sastanak Rusije i Amerike na jesen i kraj rata u Ukrajini

Na jesen se očekuje sastanak Amerike i Rusije koji će staviti tačku na konflikt Rusije i Ukrajine, procjenjuju analitičari u emisiji Globalno BN TV.  Smatraju da na Balkanu ne bi trebalo biti veće nestabilnosti jer to, kako kažu, ne odgovara Zapadu.

Bliski istok u plamenu, borbe na ukrajinskoj teritoriji, nadmetanje Amerike, Rusije, Kine… Balkan je između konflikta i stabilnosti. Analitičari su jasni – ne bi trebalo da se ponove devedesete jer Zapadu ne odgovara nestabilnost na našem području.

„Po prvi put u proteklih nekoliko decenija imamo Zapad kome ovdje baš ne odgovara neka nestabilnost. Govorim o nekoj reprizi 90-ih, to se neće desiti. Zato što je Zapad razvučen i njima ovdje odgovara stabilnost i oni imaju najveći uticaj na Balkanu“, rekao je Aleksandar Vujović iz „Novog standarda“.

„Evropska unija po prvi put nešto konkretno nudi državama Zapadnog Balkana. Svi lideri Zapadnog Balkana okupili su se u Briselu. Govorili su o tome kako umanjiti posljedice inflacije i razgovarali su o postepenoj integraciji čitavog regiona u jedinstveno tržište, koliko god da se EU nalazi u nepovoljnoj geopolitičkoj situaciji“, rekao je Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije.

Promijenio se i sistem borbe, kažu poznavaoci prilika, navodeći da, sve što se do sada koristilo kao polazna tačka, ispostavilo se da nije funkcionalno.

„Vi ne možete da imate zemlje pobjednice i zemlje pobijeđene, to se više neće desiti, postojaće zemlje koje mogu da ostvare svoja prava i koje ne mogu, jer ovako kako je bilo do sada, ne funkcioniše. Liberalni kapitalizam se pokazao da ne funkcioniše“, naveo je novinar Slobodan Samardžija.

Kada je riječ o borbama u Ukrajini, analitičari ističu da se nazire zamrzavanje konflikta.

„Već postoje indicije šta će biti na jesen 2024. godine. Očekuje se konferencija između SAD, EU i Rusije na kojoj će se jasno dogovoriti podjela teritorije, gdje će to biti jedino održivo rješenje za Ukrajinu. Septembra – oktobra Stejt department će sjesti sa Rusijom i zamrznuće ovaj konflikt, to je jedini dugoročni održivi scenario“, istakao je Milutinović.

Analitičari su u emisiji Globalno BN TV ocijenili da će se i rat između Izraela i Hamasa okončati kada Amerika kaže ,,dosta”, odnosno kada ne bude imala interese na tom području.

(BN)

CATEGORIES
Share This