Višković obećao da će minimalac biti povećan

Višković obećao da će minimalac biti povećan

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je apsolutno saglasan sa time da najniža plata bude povećana, jer poslodavci ne mogu zadržati radnika sa minimalnom platom od 700 KM.

Mi jedino naše ljude možemo zaustaviti, pogotovo mlade, upravo mjerama koje idu u pravcu povećanja plata. U protekle tri godine 420 miliona KM godišnje Republika Srpska je uložila u privredu. Išli smo do te mjere da to bude adresirano na radnika, odricali smo se određenih stavki u budžetu, smanjili poreske stope… – rekao je Višković.

On je naglasio da postoje poslodavci koji su korektni, vode računa o svojim radnicima, ali ima i onih koji misle da je neko dužan da radi, dok se oni bogate.

– Ne mogu takve ljude da štitim. Naše mjere su uvijek bile kreirane takve da se odreknemo nekog nameta, da smanjimo stopu doprinosa, a da to sve bude pretočeno na povećanje plata – rekao je Višković i dodao da su privrednici u Srpskoj povlašteniji u odnosu na drugi entitet, gdje su i minimalac i prosječna plata manji.

On je naglasio da je Srpska uvijek išla u korist radnika kada je riječ o platama, koje su jedan od instrumenata da ljudi budu zadržani na ovim prostorima.

– Apsolutno sam saglasan da minimalac treba da bude povećan i biće povećan, ali će to onda biti odluka Vlade Republike Srpske. Do tada ćemo iscrpiti sve zakonske procedure. Ne želim da preuzimam tuđi posao ni na svoja, ni na pleća Vlade jer ako je to obaveza Ekonomsko-socijalnog savjeta – onda oni treba da se dogovaraju – naglasio je Višković.

(Srna)

CATEGORIES
Share This