Putin: Hoćemo da okončamo rat u Ukrajini!

Putin: Hoćemo da okončamo rat u Ukrajini!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu na samitu BRIKS-a da Rusija želi da okonča rat u Ukrajini, rekavši da su ga „izazvali Zapad i njegovi sateliti“.

U video obraćanju liderima BRIKS-a, koji nisu osudili rusku invaziju na Ukrajinu, Putin je ponovio da je bio primoran na rat akcijama Kijeva i Zapada. Ukrajina i Zapad tvrde da je ruska invazija imperijalističko otimanje zemlje.

Putin nije lično došao na samit, koji se održava u Johanesburgu, jer bi mu zapretilo hapšenje po nalogu Međunarodnog krivičnog suda (MKS). U martu je MKS izdao nalog za njegovo hapšenje zbog ratnog zločina nezakonitog deportovanja dece iz Ukrajine u Rusiju.

„Samo jedna stvar diktira naše akcije u Ukrajini, a to je da okončamo rat koji Zapad i njegovi sateliti izazivaju protiv naroda koji živi u Donbasu“, rekao je Putin. „Želim da napomenem da je želja da sačuvaju svoju hegemoniju u svetu, želja nekih zemalja da sačuvaju tu hegemoniju, dovela do ozbiljne krize u Ukrajini.“

Rusija je više puta ponavljala da je otvorena za razgovore o okončanju 18-mesečnog rata, ali samo ako se uzmu u obzir ‘nova realnost’ koju su stvorile ruske snage koje kontrolišu skoro petinu Ukrajine. Ukrajina zahteva vraćanje cele svoje teritorije i odlazak ruskih snaga.

(Mondo)

CATEGORIES
Share This