Po ko zna koji put Dodik okrenuo priču i prihvatio nove zakone

Po ko zna koji put Dodik okrenuo priču i prihvatio nove zakone

Nakon odluka Narodne skupštine da se u Republici Srpskoj ne objavljuju odluke Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, Milorad Dodik je najavljivao zabranu djelovanja SIPE i Tužilaštva BiH u Republici Srpskoj, kao i blokiranje procesa na nivou BiH dok se ne riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Međutim juče se desio potpuni obrt, pa je Dodik prihvatio donošenje novih zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Bosne i Hercegovine i Sudu BiH iako od rješavanja spornih pitanja i dalje nema ništa.

Još jedno ljeto u kojem je Dodik najavljivao zabranu djelovanja institucija Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, blokade na nivou BiH, kao i referendum o statusu Republike Srpske, a onda okrenuo priču, odustao od najavljivanog i na nivou Bosne i Hercegovine dogovorio nastavak saradnje. Prije samo nekoliko mjeseci međutim čula se drugačija retorika.

„Prvi put za razliku od mnogih do sada kada smo donosili odluke zaključke, sada djelujemo putem zakona. Ovo je prva mjera i vjerovatno nas čekaju sljedeće koje ćemo morati donositi vezano za Sud, Tužilaštvo i njihovo postupanje njihovu primjenu ovdje. Vjerovatno je sljedeća mjera koja ide za tim je zabrana djelovanja SIPA-a Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine na prostoru Republike Srpske jer oni nisu ustavno konstituisani“, rekao je Dodik krajem juna ove godine.

Predstavnici opozicije su već tada upozorili kako sumnjaju da će ove najave ikada biti ostvarene.

„Gospodine Dodik, pažljivo sam Vas slušao iskreno rečeno ko vas ne zna mogao bi u mnoge stvari povjerovati. 00.09)(09.16 – Za mene jeste neprihvatljivo da Narodna skupština donosi akte koje ni sama ne poštuje a pogotovo Vlada i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama“, odgovorio mu je tada poslanik PDP-a u NSRS Milanko Mihajiljica.

Bilo kakvu saradnju na nivou BiH, Dodik je tada uslovljavao rješavanjem pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BIH. Istu prijetnju Dodik je ponovio nekoliko dana kasnije na Kozari.

„Mislim da će Republika Srpska u najskorije vrijeme donijeti zakon o zabrani djelovanja SIPE, Suda i Tužilaštva na prostoru Republike Srpske“, poručio je Dodik početkom jula.

Ne samo da od ovih mjera nije bilo ništa, nego je Dodik sada pristao na izmjene zakona na nivou BiH iako pitanje stranih sudija nije riješeno. Do dogovora i saradnje sa partnerima na nivou BiH Dodik je za manje od 2 mjeseca stigao i nakon najava referenduma koje su se čule i ove godine.

„Ukoliko i dalje bude pritisaka vjerujemo da do nove godine bi Republika Srpska mogla da ima referendum u kojem će se izjašnjavati o najvažnijim pitanjima njenog statusa i o tome na koji način će se ići dalje“, tvrdio je predsjednik Republike Srpske i SNSD-a.

Zanimljivo je da su republički funkcioneri stranaka vladajuće koalicije, odbornici, direktori institucija, pa čak i udruženja horski branili Dodika od Tužilaštva BiH da bi nakon odluke Suda BiH o potrebi da se optužnica dopuni i postizanja dogovora sa partnerima u Sarajevu, nastalo porpuno zatišje. U pitanju je još jedan primjer poslitičke nedosljednosti, smatraju novinari koji prate političke odnose u Bosni i Hercegovini.

„Sasvim sigurno da postoje elementi političke nedosljednosti u zaključcima Narodne skupštine i onome što se desilo u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, ali i politička nedosljednost je stvar politike i političkih posljedica koje neko hoće ili neće snositi zbog toga što čini i kako odlučuje. Da li će Dodik snositi političke posljedice zavisi i od opozicije koja ima pravo da ukazuje na te stvari“,smatra novinar Vladimir Šušak.

I ranije se dešavalo, smatra Šušak, da SNSD prekrši zaključke Narodne skupštine. I u prethodnim godinama Dodik i kadrovi SNSD-a su pozivali na jedinstvo u provođenju obećanja, od kojih po ustaljenom pravilu na kraju uvijek odustaju.

(BN)
CATEGORIES
Share This