Postoji rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i uključivanje Irana

Postoji rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa i uključivanje Irana

Savjetnik za Nacionalnu bezbjednost Bijele kuće  Džejk Salivan (Jake Sullivan) upozorio je danas na rastući rizik od eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog mogućeg uključivanja Irana u ovaj sukob.

Salivan je istakao da je američki predsjednik Džo Bjaden (Joseph Biden) brzo i odlučno reagovao kako bi spriječio daljnju eskalaciju.

– Postoji rizik od eskalacije ovog sukoba, otvaranja drugog fronta na sjeveru, i od uključivanja Irana – izjavio je Salivan u intervjuu za CBC.

Salivan je naglasio da je američka vlada preduzela hitne korake kako bi ojačala svoju prisutnost u regiji.

To uključuje premještaj američkog nosača aviona u istočni dio Sredozemnog mora i prebacivanje aviona u Persijski zaliv.

Ovi potezi, prema Salivanu, imaju za cilj poslati „vrlo jasnu poruku odvraćanja“ svakoj državi ili akteru koji bi mogli iskoristiti trenutnu situaciju.

Salivan je takođe dodao da Sjedinjene Američke Države ne mogu isključiti mogućnost da bi Iran mogao direktno učestvovati u sukobu.

– Moramo biti spremni za sve moguće nepredviđene situacije – naglasio je Salivan.

Nedavni razvoj situacije obuhvaća dolazak prve udarne grupe sa nosačem aviona „USS Gerald R. Ford“ do obala Izraela ranije ove nedjelje.

Sada je i udarna grupa predvođena nosačem aviona „USS Dwight D. Eisenhower“ krenula iz baze Norfolk u američkoj saveznoj državi Virdžiniji prema istočnom Mediteranu, prenosi CNN.

Bajdenova administracija nastoji uspostaviti ravnotežu i smiriti napetosti u regiji kako bi osigurala stabilnost i sigurnost, dok istovremeno upozorava na ozbiljne posljedice moguće eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa.

(Avaz) Foto: Tviter

CATEGORIES
Share This