Za pet godina će se ekrani na mobilnim telefonima sami popravljati?

Za pet godina će se ekrani na mobilnim telefonima sami popravljati?

Pametni telefoni sa ekranima koji se sami popravljaju u trgovine bi mogli doći prije 2028., kažu analitičari iz kompanije CSS Insight

Nano premaz

Kompanija je u sklopu pregleda tehnoloških predviđanja za 2024. i kasnije navela kako smatra da će proizvođači pametnih telefona proizvoditi uređaje sa ekranima koji se ”sami popravljaju”. Takvi bi modeli na tržište trebali stići kroz idućih pet godina, a način na koji bi to moglo funkcionisati je ugradnja ”nano premaza” na površinu ekrana koji, ako se izgrebe, stvara novi materijal koji reagira kada je izložen vazduhu i tako popunjava nesavršenosti.

– Ovo nije u domenu naučne fantastike, već nešto što se može izvesti. Vjerujemo da je najveći izazov u ovome ispravno postaviti očekivanja – kažu iz kompanije.

LG, južnokorejski gigant potrošačke elektronike, reklamirao je tehnologiju samoiscjeljivanja u svojim pametnim telefonima još 2013. Kompanija je izdala pametni telefon pod nazivom G Flex koji je imao okomito zakrivljeni ekran i ”samoozdravljujući” premaz na poleđini.

Analitičari CSS Insigta naglašavaju da ovdje nije riječ o potpuno razbijenim ekranima, već onima koji mogu popravljati male ogrebotine. U 2017. Motorola je podnijela patent za ekran izrađen od ”polimera koji pamte oblik”, a koji se sam popravlja kada pukne. Ideja je da, kada se toplina primijeni na materijal, on zacjeljuje preko pukotina.

U međuvremenu, Apple je, takođe, osigurao patent za sklopivi iPhone s poklopcem zaslona koji bi se sam popravio kada bi se oštetio. Međutim, tehnologija o kojoj je ovdje riječ tek se treba razviti.

Mnogo ulaganja

Stvar je što, piše CNBC, kompanije zahtijevaju mnogo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bi mogle prepoznati nove inovacije na ekranima pametnih telefona. Novac je takođe potreban za reklamiranje i prodaju telefona u velikim količinama – i osiguravanje da potrošači budu pravilno informisani o tome koji se nivo oštećenja na telefonima može popraviti bez ikakve ručne intervencije.

Samsung je prilično napredovao na putu prema komercijalnim pametnim telefonima s naprednijim zaslonima, zahvaljujući sklopivim telefonima Galaxy Z Fold 5 i Z Flip 5 koji se tokom svog vijeka trajanja mogu sklopiti stotine hiljada puta.

CCS Insight takođe je predvidio da će Apple nastojati steći direktniju kontrolu nad tržištem polovnih pametnih telefona da bi izbjegao rastuću popularnost polovnih uređaja koji smanjuju prodaju novih iPhonea. Apple bi to mogao učiniti podsticanjem kupaca da direktno sa kompanijom trguju svojim korištenim telefonima, umjesto da se oslanjaju na tržišta trećih strana.

Pomak u tehnološkoj industriji

Apple bi se takođe mogao početi fokusirati na ”provjereni” sistem za ocjenjivanje obnovljenih iPhonea kako bi podstakao kvalitetne polovne uređaje, pišu iz CCS Insighta – pojačavajući pomak u tehnološkoj industriji prema većem postotku proizvoda koji se mogu popraviti i preprodati ne bi li se izbjegao elektronički otpad.

CCS Insight procjenjuje da iPhone čini oko 80 odsto organizovanog sekundarnog tržišta pametnih telefona.

Tportal

CATEGORIES
Share This