Lov u mutnom? Ko profitira od iskopa šljunka iz Drine?

Lov u mutnom? Ko profitira od iskopa šljunka iz Drine?

U pograničnom pojasu između BiH i Srbije u donjem toku Drine na lijevoj obali u Semberiji, novi problemi zbog izvlačenja šljunka. Grupa mještana sela Badovinci tvrdi da se bez dozvole sa njihove zemlje izvlače hiljade kubika šljunka dnevno, te da su, kako kažu, bespravno izgrađeni putevi i zatrpani odvodni kanali, što dovodi do opasnosti od poplava. Ko profitira na “ničijoj zemlji”?

Granica između Srbije i BiH koja ni poslije 30 godina nije jasno definisana najbolje se primjećuje u donjem toku Drine na lijevoj obali u Semberiji. Možda sve to ne bi bilo problematično da se baš tu ne kopa šljunak. Vlasti ne mogu da riješe pitanje ove zemlje, koja je katastarski vlasništvo opštine Bogatić, ali šljunak sa nje odvoze kamioni sa obje strane Drine. To je bio povod protesta grupe mještana Badovinaca koji imaju dokaz da su vlasnici parcela, ali nemaju kome da se žale.

Milan Miajlović, Petar Birčaković i Dragorad Birčaković kažu da niko od njih nije dao dozvolu i niko nije imao naknadu za kopanje. Ističu da je sa njihove zemlje iskopano na hiljade kubika, koje dnevno odvozi po 300 kamiona. Priložili su i izvode iz katastra. Navode da su parcele sa kojih se odvozi šljunak njihove. „To su sve obilježene katastarske parcele pod brojevima. Imamo skice, sve smo mi to povadili, objašnjavali im da su to naše parcele da se to ne smije dirati i eksploatisati tu.“, poručuju mještani Badovinaca.  Dodaju još: „Svaki dan mi imamo problem. Mi skoro svaki dan dolazimo dvojica, trojica, da ih tjeramo odavde.“

Sa njihove zemlje, tvrde, šljunak su tovarili kamioni firme “Integral”, a sada eksploataciju, kažu, vrši „DMS Company“ koji je u privatnom vlasništvu v. d. “Puteva Republike Srpske” Milana Dakića. O kupoprodaji zemljišta pregovarali su, navode, i sa jednim i sa drugim.

 Milan Miajlović za BN kaže:

“ U priči smo bili sa ‘Integralom’ sa direktorom u kancelariji direktorskoj. Rekao je donesite papire i mi smo dali papire. Obećao je da će doći u ovoj istoj kafani da se nađemo, pare na ruke će donijeti za 10 dana. Tu je prošlo tri mjeseca. Oni su vukli nas za papire nisu htjeli da nam vrate i danas dan su papiri ostali kod njih. Integral se povukao, ali s njihovim kamionima je odvožen šljunak, a Dakićevi utovarivači su tovarili.“

U međuvremenu, Dakić i dalje dolazi ovamo i njegove mašine tovare. Da li su oni u spregi sami bog zna.“, dodaje Dragorad Birčaković.

Da li su ove tvrdnje tačne pitali smo prozvane strane,  firmu “Integral” i v. d.  “Puteva Republike Srpske” Milana Dakića. Međutim, iz “Puteva” smo dobili kratak odgovor da na naš upit nemaju komentar, dok su nas iz “Integrala” obavjestili da su zaprimili naš imejl, ali do zaključenja priloga nismo dobili odgovor. U međuvremenu, zbog šljunakrenja javlja se i veći problem, a to je opasnost od poplava.

Miodrag Trzin, vlasnik parcele kod “Drinske ruže”, u izjavi za BN kaže: „Ovo iza nas je moja parcela gdje se vršio odvoz šljunka iz Drine. Napravljen je put, sada su stali sa eksploatacijom. Zatrpali su odvodni kanal koji se zove Starača i direktno smo sada ugroženi u slučaju većih voda da će placevi iza i ispod biti poplavljeni.“

Ukoliko se takozvana Starača ne vrati u prvobitno stanje, sa prvom obilnijom kišom moglo bi doći do poplave, a prvi na udaru su Popovi kod Bijeljine. Tako da kopanje i odvoz šljunka sa “ničije zemlje” sa jedne strane pravi problem katastratskim vlasnicima, a sa druge i širem području sa lijeve obale Drine u Semberiji.

(BN) Foto: CCI/Creativo/Ilustracija)

CATEGORIES
Share This