PENTAGON SAOPŠTAVA Američki nosač aviona Dvajt D. Aajzenhauer napušta Crveno more, stiže Teodor Ruzvelt

PENTAGON SAOPŠTAVA Američki nosač aviona Dvajt D. Aajzenhauer napušta Crveno more, stiže Teodor Ruzvelt

Centralna komanda SAD (CENTCOM) potvrdila je da je nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer napustio Crveno more.

Udarna grupa nosača aviona Dvajt D. Ajzenhauer (IKE CSG) napustila je danas zonu odgovornosti Centralne komande SAD i ostaće nakratko u zoni odgovornosti Evropske komande SAD prije nego što se vrati kući nakon više od sedam mjeseci pružanja podrške američkom regionalnom odvraćanju i zaštiti – navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Ističe se da je tokom svog raspoređivanja, Dvajt D. Ajzenhauer štitio brodove koji su prolazili kroz Crveno more, Bab al-Mandeb i Adenski zaliv, “spašavao nevine mornare od nezakonitih napada Huta koje podržava Iran i pomogao u odvraćanju dalje agresije”.

Završena sedmomjesečna misija

Napominje se da će Dvajt D. Ajzenhauer zamijeniti nosač aviona Teodor Ruzvelt koji će sljedeće nedjelje krenuti iz Indo-pacifičkog regiona u zonu odgovornosti Centralne komande SAD kako bi nastavio “da promoviše regionalnu stabilnost, odvraća agresiju i štiti slobodan tok trgovine u tom regionu”.

– Sjedinjene Američke Države će nastaviti da održavaju snažno prisustvo u indo-pacifičkom regionu kako bi promovisale mir, stabilnost i odvraćanje sa saveznicima i partnerima -zaključuje se u saopštenju.

NBC njuz je javio da je američkom nosaču aviona na nuklearni pogon Dvajt D. Ajzenhauer naređeno da napusti Crveno more.

Nosač aviona se nalazi u Crvenom moru od jeseni 2023. godine, kada su Velika Britanija i SAD, uz podršku međunarodne koalicije, počele da udaraju na položaje militanata pokreta Ansar Alah (Huti) u Jemenu, prenosi Blic.

CATEGORIES
Share This