“Prekretnica za Srpsku i njen narod” U Skugriću obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji „Koridor 1992“

“Prekretnica za Srpsku i njen narod” U Skugriću obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji „Koridor 1992“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je operacija Vojske Republike Srpske „Koridor 92“ od istorijskog značaja za Republiku Srpsku.

Zahvaljujući toj akciji razbijena je potpuna blokada zapadne Krajine i Republike Srpske Krajine, koja je trajala 42 dana, čime je obezbijeđena cjelovitost Srpske i uspostavljena veza sa Srbijom.

On je ukazao da je uspjeh ove akcije doslovno značio život, s obzirom na to da je zapadni dio Srpske bio potpuno odsječen, bez lijekova, hrane, i najvažnijeg, kiseonika, usljed čijeg nedostatka je preminulo 12 beba u banjalučkom porodilištu.

– Nema te sile pred kojom smijemo pognuti glave, povući se i dozvoliti da nam otmu imovinu, naše šume, rijeka, polja, naše bogatstvo. Republika Srpska nema cijenu, kao što je nisu imali, niti je imaju oni koji su je stvorili u miru i naši hrabri srpski junaci koji su je odbranili u ratu – rekao je Dodik.

U Skugriću kod Modriče sinoć su obilježene 32 godine od susreta Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa u operaciji “Koridor 1992”, kojim su spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je operacija “Koridor” značajna za stvaranje Republike Srpske, ali i opstanak Srba u Republici Srpskoj i tada Republici Srpskoj Krjaini.

– Vodili smo brojne slavne i herojske bitke u Odbramebeno-otadžbinskom ratu, ali je bitka za koridor bila prekretnica za Republiku Srpsku i narod u njoj – rekao je Ostojić.

Nekadašnji komandant Odreda “Tolisa” Milorad Stanković iz Skugrića rekao je da su i danas živa sjećanja na početak rata, posebno na proboj koridora, sudbonosnu bitku za ovaj prostor i Republiku Srpsku.

– Probojem koridora krenule su pošiljke hrane i lijekova iz Srbije pravcem Kornica – Čadak – Skugrić – Duga njiva na Trebavi do Banjaluke. Nažalost kiseonik nije dočekalo 12 beba, što je i bio povod za operaciju – rekao je Stanković.

Načelnik opštine Modriča Јovica Radulović rekao je da je tada bio dijete, ali se sjeća događaja jer je bio odvojen od svojih članova porodice.

– Na svima nama je da se borimo iz dana u dan kako bi Republiku Srpsku učinili što boljom i ljepšom za život u njoj – rekao je Radulović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Miličevć naglasio je da je Skugrić mjesto prvog zagrljaja boraca Istočnobosanksog i Prvog krajiškog korpusa VRS.

– Pobjeda na ovom prosotru bila je čista kao suza i donijela je slobodu Srbima u Republici Srpskoj – rekao je Miličević.

Podsjetio je da je povod za proboj koridora bila smrt 12 beba u banjalčkom porodilištu.

Predstavnici jedinica, koje su učestvovale u operaciji, istakli su obavezu prema stvaraocima i braniocima Republike Srpske, posebno stradalim vojnicima i civilima.

Za poginule u proboju koridora služen je parastos i položeno cvijeće kod spomenika poginulim borcima sa ovog područja.

Centralna proslava obilježavanja 32 godine od proboja koridora biće održana danas na Dugoj Njivi kod Modriče.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This