„Kavački klan“ milione oprao kroz kriptovalute

„Kavački klan“ milione oprao kroz kriptovalute

Tužilac u Sloveniji Jože Levašič iznio je proširenu optužnicu protiv 14 pripadnika slovenačke ćelije crnogorskog klana „Kavač“, tereteći ih, između ostalog, i za prikrivanje porijekla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija.

Tužilaštvo sada među donosioce odluka u zločinačkoj grupi ubraja Blaža Kadivca, brata navodnog vođe ćelije „kavčana“ Klemna Kadivca, prenosi RTV Slovenija.

Tužilaštvo je prvobitnom optužnicom teretilo Blaža Kadivca za 48 krivičnih djela, među kojima i da je navodno vodio računa o Skaj telefonima, koje su visokorangirani članovi grupe koristili za bezbjednu komunikaciju, uključujući i za dogovore o transportu droge. Kako je saopštilo tužilaštvo sada, mlađi od braće Kadivec optužen je za 73 krivična djela, a vjeruje se i da je imao jednu od vodećih uloga u zločinačkoj grupi.

„Blaž Kadivec je oduvijek imao ulogu svojevrsnog finansijskog direktora u firmi“, navodi Levašič.

Blaž Kadivec je, prema uvjerenju tužilaštva, imao i veoma važnu ulogu u organizaciji u prikrivanju porijkla novca od trgovine drogom putem bitkoin transakcija. Iz dokaza u sudskih spisa, posebno iz Skaj komunikacije, proizilazi da je slovenačka ćelija klana „Kavač“ imala svoj bitkoin novčanik, kojim je upravljao Blaž Kadivec, prenosi RTV Slovenija.

Prema novoj procjeni tužilaštva, članovi grupe su od prodaje droge zaradili više od šest miliona eura, a u ovaj prihod nije uračunat promet od prodaje hašiša i heroina. Navodi se da je prodajom bitkoina grupa pribavila protivpravnu korist u vrijednosti od najmanje 2,2 miliona eura, piše RTV Slovenija.

Tužilaštvo je u optužnici detaljnije obrazložilo i zaradu pojedinih članova klana po vrsti krivičnih djela. Klemen Kadivec, kao jedan od vođa slovenačkog ogranka klana, navodno dobio oko 405.000 eura nezakonite finansijske koristi samo od transporta droge.

Tužilaštvo je odlučilo da izmijeni optužnicu na osnovu dokaza sa Skaj komunikacije, kao i na osnovu priznanja trojice pokajnika u ovom slučaju Darka Nevzatovića, Slavka Tesića i Alena Bajca, dodao je tužilac.

U slučaju „kavačkog klana“ juče je trebalo da bude saslušan i Kosta Tabaković, brat optuženog Nenada Tabakovića, ali se to nije dogodilo, pošto je Kosta iskoristio mogućnost da, kao bliski rođak optuženog Nenada, ne mora da svjedoči.

Međutim, mariborski sud pokrenuo je ove godine sudsku istragu protiv dvojice braće Tabaković zbog sumnje da su učestvovali u planiranju pokušaja ubistva Darka Nevzatovića, takođe člana „kavačkog klana“ i kasnije pokajnika i saradnika pravosudnih organa.

Podsjetimo, već godinama je u Sloveniji aktuelan slučaj ćelije „kavačkog klana“; a u sudskim spisima, kao važne karike pominjana su imena Radoja Zvicera i Milana Vujotića iz Crne Gore. Međutim, oni nijesu obuhvaćeni ovom optužnicom. Slovenačka ćelija uglavnom se, prema tužilaštvu, bavila trgovinom drogom i pranjem novca a navodno su odgovorni i za više ubistava

(RTCG)  Foto: Envatoelements

CATEGORIES
Share This