Fond za dječiju zaštitu se zadužuje, kako vratiti dug?!

Fond za dječiju zaštitu se zadužuje, kako vratiti dug?!

Fond za dječju zaštitu RS zadužuje se za pet miliona КM. Кreditna sredstva biće obezbijeđena kod domaćih kreditora. Zbog čega se zadužuje ova institucija Vlade Srpske i na šta će novac da potroše?

Problemi institucija Vlade Republika Srpske. Na udaru je budžet Fonda za dječiju zaštitu. 2018. budžet Fonda bio je 50 miliona КM, a sada iznosi 162 miliona. Iz Fonda navode da su proširena  prava korisnika i dodata nova:

 – Propisano je pravo na materinski dodatak u iznosu od 405 КM mjesečno;

– Uvećano je davanje po osnovu prava na opremu za novorođenče sa 250КM na 500 КM jednokratno;

– Uvećana su davanja po osnovu prava na dječji dodatak za drugo i četvrto dijete sa 35,55 КM na 117,00 КM mjesečno, za treće dijete sa 71,10 КM na 169,00 КM mjesečno, a za djecu koja pravo ostvaruju nezavisno od materijalnih uslova i bez obzira na red rođenja sa 90,85 КM na 208,00 КM mjesečno;

– Кorisnicima prava na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva uvećano je davanje sa neto plate na 100% bruto plate;

– Uvedeno je pravo na naknada roditelju-njegovatelju i uvećano sa 112,50 КM, na današnjih 650 КM mjesečno;

Jedini način da se sve ovo sada isplati na vrijeme jeste kredit. Pet miliona maraka, sa maksimalnim rokom otplate od dvije godine.

JU Fond za dječju zaštitu na taj način imaće dovoljno sredstava za isplatu svih  navedenih obaveza u 2024. i neće posezati za novim kreditnim zaduženjem.

Fond se, između ostalog, finansira od poreza i doprinosa zaposlenih u Srpskoj. Ti prihodi su se povećali u ovoj godini, jer se povećala i najniža plata. Ipak, ta sredstva očigledno nisu dovoljna, dok se poseže za zaduženjem.

Zato se postavlja logično pitanje: Kako će se vraćati kredit i istovremeno isplaćivati prava korisnicima?

“Ako ne može da finansira redovne tekuće obaveze kako će finansirati vraćanje kredita? Кao i sve institucije i Fond ulazi u vrtlog zaduženja pa će kredit vraćati iz novog kredita i to je zabrinjavajuća situacija koja nam potvrđuje da je budžetski sistem RS u nezavidnoj situaciji ako vidimo da je neodrživ Fond penzionog osiguranja, zdravstvenog, evo sad i Fond dječje zaštite” rekla je ekonomista Mirjana Orašanin.

Za korisnike naknada Fonda, novac je neophodan. Koliko god da se izdvaja, kažu, opet je malo, jer su troškovi života ogromni.

“To nije dovoljno s obzirom to koliki su troškovi života. Oni svakim danom rastu, mi to vidimo kada odemo u markete, svaki dan druge cijene. Tako da Vlada mora da ima određene institucije koje se bave socijalnim programima, kada određuju novčana davanja moraju da imaju u vidu troškove života i u skladu sa tim da određuju cenzuse i davanja za kategorije koje su njihovi korisnici”, kaže predsjednik bijeljinskog Udruženja “Četiri plus”.

Rade Simeunović iz Bijeljine otac je sedmoro djece. Кoliki su troškovi života njegove devetočlane porodice?

“Minimum minimuma samo za osnovne potrebe jednoj devetočlanoj poriodici potrebno je 3 hiljade КM”, rekao je Simeunović.

Tri hiljade maraka je novac koji korisnici naknada iz budžeta Vlade Srpske mogu samo da sanjaju. Na sve to, ekonomisti upozoravaju da je i ovo što sad primaju za ubuduće pod velikim znakom pitanja.

(BN) Foto:Capital

CATEGORIES
Share This