Predstavnici UIO upozorili na visok nivo korupcije u BiH

Predstavnici UIO upozorili na visok nivo korupcije u BiH

Hapšenje više lica u akciji “Divič” koja je sprovedena na području Bijeljine i Brčkog, u kojoj su uhapšena i četiri službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pokazuje da je korupcija ozbiljan problem na svim nivoima i u mnogim agencijama, izjavio je portparol UIO Ratko Kovačević.

Kovačević je u Gradišci podsjetio da su među uhapšenim i osumnjičenim za korupcijske radnje i službenici Granične policije BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je danas na graničnom prelazu Gradiška prisustvovao podjeli letaka koje su carinski službenici dijelili licima koju ulaze u BiH u okviru kampanje “Stop korupciji”.

On je istakao da UIO razmatra sve dobijene prijave na korupciju, te da zbog sumnje na korupcijsko ponašanje godišnje prosječno sprovede od 30 do 40 disciplinskih postupaka protiv svojih službenika.

Šef Odsjeka za profesionalne standarde u UIO BiH Tatjana Stojanović istakla je da je trajna misija ove uprave borba protiv korupcije i obezbjeđenje okruženja u kojem se neće razvijati koruptivna ponašanja.

“Iz tog razloga razvijeni su brojni mehanizmi, među kojima je kodeks ponašanja zaposlenih u UIO koji sadrži set pravila kojih su obavezni da se pridržavaju svi zaposleni. U te mehanizme spadaju i planovi integriteta i borbe protiv korupcije, uputstvo o internoj prijavi korupcije i pravilnik o postupku rješavanja primjedbi”, navela je Stojanović.

(Srna)

CATEGORIES
Share This