U Bavarskoj su dve osobe i jedan vatrogasac izgubili živote, rekao je za Si-En-En Jirgen Vajs iz Bavarskog saveza vatrogasaca. Jednog civila bujica je odnela dok je bio u automobilu, dok je uzrok smrti drugog još nepoznat.

Tokom spasavanja poginuo je i vatrogasac, kada se čamac prevrnuo.

Dve osobe su poginule u pokrajini Baden-Virtemberg. Vlasti veruju da su poginuli dok su pokušavali da ispumpaju vodu iz svog podruma. Šest osoba i 22-godišnji vatrogasac se i dalje vode kao nestali.

Juče ujutro nivo Dunava u gradu Pasau dostigao je 9,6 metara, što je skoro duplo više od normalnog nivoa za ovo doba godine. Pasau je poznat kao grad tri reke) i nalazi se na Dunavu  i ušću reka Ina i Ilza. Ima oko 50.000 stanovnika.

Gradske vlasti su zbog poplava zaustavile motorizovani saobraćaj i ispraznile podzemne parkinge. Na fotografijama se vidi da je ceo centralni deo grada pod vodom. Mnoge ulice su praktično neprohodne, odnosno njima plove samo čamci spasilačkih ekipa.

Članovi organizacije „Naučnici za budućnost“ kritikovali su odnos političara prema zakonu EU o renaturaciji.

„Ove poplave još jednom pokazuju koliko je važno da se što pre primeni direktiva EU o renaturaciji“, rekao je Ginter Langergraber sa Univerziteta prirodnih resursa i prirodnih nauka u Beču (BOKU).

„Renaturacija omogućava rekama više prostora i tako stvara područja koja prigušuju poplavne talase. Neshvatljivo je da austrijski političari blokiraju odluku o direktivi EU o renaturaciji“, dodao je on.

B92