Milionski minus „Aerodroma RS“, dug tri puta veći nego 2022. godine

Milionski minus „Aerodroma RS“, dug tri puta veći nego 2022. godine

Navedeno je to u finansijskom izvještaju o poslovanju ovog javnog preduzeća koji je objavljen na njihovoj web-stranici, a u kojem stoji da je ukupan kapital na kraju prošle godine iznosio 14,78 miliona KM.

Ukupni prihodi “Aerodroma RS” značajno su pali lani i to sa 6,10 miliona maraka, koliko su iznosili 2022. na 4,71 milion KM koliko su evidentirani na kraju prošle godine.

U odnosu na planirane za 2023. godinu u iznosu od 7,77 miliona maraka, ostvareni su prihodi manji za 39,32 posto, jer je, kako je navedeno u izvještaju, preduzeću smanjena subvencija sa planiranih 2,20 na 1,12 miliona KM, što je značajno uticalo na ostvareni gubitak u poslovanju.

– U odnosu na ostvarenje prihoda u 2022. godini, lani je najveće povećanje ostvarenja po osnovu rada ugostiteljske djelatnosti, parking-službe, usluge odleđivanja te po osnovu refundacija zdravstvenog fonda – navedeno je u finansijskom izvještaju, koji će, između ostalog, biti jedna od tačaka dnevnog reda na redovnoj sjednici Skupštine dioničara ovog preduzeća, koja će, kako je najavljeno na Banjalukoj berzi, biti održana 28. juna.

Kada je riječ o rashodima, oni su na kraju prošle godine iznosili 6,45 miliona KM i najviše novca, kao i do sada, preduzeće je izdvojilo za troškove plata, naknada plata i ostalih ličnih primanja.

– Za ove troškove lani je otišlo 3,04 miliona maraka i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 23,18 odsto, odnosno za 573.907 KM – stoji u finansijskom izvještaju.

Kako je navedeno u tom izvještaju, prema preporuci advokata na kraju 2023. godine, izvršena je i rezervacija dodatnih 50 posto iznosa po drugom parničnom postupku koji se vodi po tužbenom zahtjevu Ministarstva komunikacija i transporta, Direkcija za civilno vazduhoplovstvo u iznosu od 65.658 KM, kao i dodatna rezervisanja potrebna za izmirenje obaveza po presudama iz radnih sporova, u ukupnom iznosu od 10.500 KM.

– Ukupni troškovi rezervisanja na osnovu sudskih sporova krajem prošle godine iznosili su 76.158 KM”, istaknuto je u izvještaju, u kojem stoji da su lani povećani rashodi po osnovu nematerijalnih troškova i to najvećim dijelom zbog većih troškova neproizvodnih usluga te obrazovanja i reprezentacije.

S druge strane, broj zaposlenih u ovom preduzeću, koje je lani prevezlo ukupno 460.731 putnika što je u odnosu na godinu ranije 10,35 posto više letova i 25,57 posto prevezenih ljudi, povećan je za šest radnika.

(Glas Srpske) Foto: BL-portal.com

CATEGORIES
Share This