Haos u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Haos u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

Parlament Gruzije je većinom glasova poništio veto predsednice Salome Zarubišvili koji je stavila na zakon o stranim agentima.

Za je glasalo 84 poslanika, dok je četvoro bilo protiv.

„Zakon je usvojen“, rekao je predsednik parlamenta Šalva Papuašvili.

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sednica na kojoj je usvojen nacrt Zakona o stranim agentima.

U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.

Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije“, dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog Zakona o stranim agentima.

FOTO: EPA/DAVID MDZINARISHVILI/

Posle toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

U aprilu ove godine vladajuća partija „Gruzijski san ponovo je iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“.

Ostatak sadržaja je nepromenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata, Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

(RIA Novosti) Foto: AP/Zurab Tsertsvadze, EPA/David Mdzinarishvili

CATEGORIES
Share This