Bajden kritikovao odluku suda o apsolutnom imunitetu: Za predsjednika više ne postoje nikakve granice

Bajden kritikovao odluku suda o apsolutnom imunitetu: Za predsjednika više ne postoje nikakve granice

Američki predsjednik Džo Bajden kritikovao je odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država prema kojoj je presuđeno da predsjednici imaju apsolutni imunitet od krivičnog gonjenja.

„U Americi nema kraljeva. Svako od nas je jednak pred zakonom. Niko, niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik Sjedinjenih Država“, rekao je Bajden u govoru iz Bijele kuće.

On je upozorio na opasnost odluke poput ove jer zakon više ne može ograničiti moć predsjedničkog ureda.

„Današnjom odlukom Vrhovnog suda o predsjedničkom imunitetu, to se iz temelja promijenilo. Za sve praktične svrhe, praktično ne postoje ograničenja za ono što predsjednik može učiniti. To je fundamentalno novi princip i opasan presedan jer moć predsjednika više neće biti ograničena zakonom, čak ni Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država to više ne može“, kazao je on.

Vrhovni sud, odlukom 6-3, presudio je da Trump može zatražiti imunitet od krivičnog gonjenja za neke od radnji, koje je preduzeo kao predsjednik prije nego što je napustio funkciju, vjerovatno odlažući njegovo suđenje vezano za postupke 6. januara.

Presudom se ujedno odbija odluka federalnog žalbenog suda u februaru, kojom je utvrđeno da bivši predsjednik nije uživao imunitet za navodne zločine, koje je počinio tokom svog predsjedništva, kako bi se poništili rezultati izbora 2020. godine.

Biden je više puta upozoravao da granice moći predsjednika sada snosi isključivo nosilac funkcije. Rekao je da bi Tramp u toj ulozi predstavljao opasnost.

Naročito politički govor dolazi u kritičnom trenutku za Bajdenovu kampanju dok on pokušava da otkloni upornu zabrinutost zbog njegovih godina, pogoršanu njegovim nastupom u prošlonedjeljnoj predsjedničkoj debati.

Agencije

CATEGORIES
Share This