Banjaluka u minusu za 71 bebu

Banjaluka u minusu za 71 bebu

Da se ove godine u Banjaluci rodilo sedamdesetak beba manje u odnosu na prošlu, te da su najčešća imena banjalučkih beba Vasilije, Lazar, Luka, Milica i Irina, potvrdili su iz Gradske uprave za „Nezavisne novine“.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, od 1. januara do 26. juna 2024. godine u Banjaluci rođeno je 1.507 beba.

„U istom periodu prošle godine rođeno je 1.578 beba“, potvrdili su oni te dodali da je prema njihovim podacima ove godine broj rođenih u padu za tačno 71 bebu.

„Od ukupnog broja rođene djece u navedenom periodu ove godine 769 je dječaka i 738 djevojčica“, kazali su oni za „Nezavisne“.

Kako dodaju, za naznačeni period prošle, odnosno 2023. godine, od ukupnog broja novorođenčadi, rođeno je 816 dječaka i 762 djevojčice.

Iz Odjeljenja su potvrdili da su najčešća imena koja roditelji daju muškoj novorođenčadi Vasilije, Lazar i Luka, dok ženskoj djeci najčešće daju imena Milica i Irina.

„Neka od rijetkih imena koja roditelji daju svojoj djeci su: Lota, Vladeta, Tasia, Marjan“, istakli su oni.

Podsjećamo da su prošle godine najčešće roditelji djeci davali imena Aleksej, Gavrilo, Lazar, Nikolaj, Tadej, Vuk i Aleksa, dok su za djevojčice Una, Ana, Leona, Helena, Milica, Kalina, Nika, Mila i Irina.

Prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, teško je dati prognozu da li će se broj rođenih beba povećavati ili smanjivati iz godine u godinu.

„Teško je predvidjeti pad ili uspon broja porođaja. To se identifikuje u talasima: nekad pad pa onda uspon“, rekao je on za „Nezavisne“.

Kako dodaje, na porast broja porođaja utiču socijalni uslovi i opšti nivo standarda građana.

„Takođe, na to utiču i stambeni uslovi, mogućnost zaposlenja, ali i opšti demografski pad broja stanovništva zbog migracija privremenih ili trajnih“, objasnio je Šijaković.

To je, kako kaže, potrebno pratiti u desetogodišnjem periodu da bi naše prognoze bile validne.

NN

CATEGORIES
Share This