Svjesne su velike sile da je ugrožen mir na Kosmetu

Svjesne su velike sile da je ugrožen mir na Kosmetu

“Srbija ima mnogo jaču međunarodnu poziciju nego ranije i njeno mišljenje je važno. Ona je najbitniji faktor u regionu i ukoliko želi da se reši situacija na Kosovu i Metohiji, mora se razgovarati sa Srbijom. Srbija nikad neće priznati nezavisnost svoje južne pokrajine, rekao je bivši diplomata Zoran Milivojević u emisiji MAT BN tevelizije.

Srbija je najvažnija država na ovim prostorima, smatra Milivojević. Dodaje da je njen međunarodni položaj ojačao posljednjih godina, i ona sada može da kaže “NE”.

“Kad imaju u vidu region i uticaj u regionu, prvo pozivaju Srbiju. Ako se govori o uticaju Rusije- adresa je Beograd. Ako se govori u uticaju Kine-Beograd, ako se govori o interesu NATO-a na ovaj prostor- Beograd. Ako se govori o samo uticaju u samom regionu, kad govorimo o srpskom pitanju, ne u negativnom nego u opštem smislu-  adresa je Beograd. Ako govorimo o stabilnosti u regionu, takođe Beograd”, objašnjava Milivojević.

Na Kosovu i Metohiji su ugroženi mir i bezbjednost i toga su svjesne i velike sile. Stav Srbije je zapadu važan, ističe Milivojević, što je još jedna činjenica koja ide u prilog njenoj jačoj međunarodnoj poziciji.

“Potrebno je da se ta sitaucija riješi, da sura ne postoji enklava u jezgru Evrope prema Rusiji, gdje se definiše granica. E, tu je Srbija važna”, kaže Milivojević.

Dodaje da ćemo, ukoliko ne bude dijaloga i ukoliko se ne bude išlo u proces normalizacije, imati zamrznuti konflikt.

“Ne postoji struktura u Srbiji sada, bila to vlast ili opozicija, bez obzira na unutrašnje stvari, koja bi bila spremna da se odrekne sebe. Ne radi se tu o priznanju Kosova, nego o odricanju države koju imate jer je Srbija članica UN sa Kosovom i Metohijom. Spremnost  i uslovi za to ne postoje”, jasan je Milivojević.

U ovom trenutku se, zaključuje Milivojević, mora razgovarati sa Srbijom ukoliko neko zaista ima volju da se problem riješi i da se zaustavi dalja eskalacija.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This