Kako teku radovi na auto-putu od Beograda do Banjaluke „Gradnja dionice od Rače do Bijeljine ide prema zacrtanom planu“

Kako teku radovi na auto-putu od Beograda do Banjaluke „Gradnja dionice od Rače do Bijeljine ide prema zacrtanom planu“

Gradnja autoputa od Beograda do Banjaluke teče po planu, a neimari su najviše odmakli na izgradnji dionice od Rače do Bijeljine u koju je do sada uloženo blizu 83 miliona maraka.

Vršilac dužnosti direktora “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić potvrdio je da se izgradnja autoputa Beograd Banjaluka, koji je dio budućeg autoputa Beograda – Sarajevo – Beograd, odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

Ovaj projekat kroz Republiku Srpsku podijeljen je na tri dionice, a trenutno neimari aktivno rade na trasi od Rače do Bijeljine. Taj posao povjeren je konzorcijumu koji čini laktaški “Integral inženjering” te “Srbijaautoput” iz Beograda i Institut za građevinarstvo “IG” iz Banjaluke.

– Ta dionica, koja je duga 20 kilometara, jedno je od aktivnijih gradilišta autoputeva u Republici Srpskoj. U proteklih 16 mjeseci na kompletnoj dužini trase urađeno je podtlo i prvi sloj nasipa, dok je na tri kilometra budućeg autoputa urađen i drugi sloj nasipa. Pored toga, pripremljeno je podtlo i prvi sloj nasipa na dva kilometra buduće petlje Bijeljina sjever sa pratećim rampama – rekao je Ćorić za Glas Srpske.

Naglasio je da je u sve radove na toj dionici do sada izdvojeno 82,85 miliona maraka te podsjetio da pomenuti projekat zajedno finansiraju vlade Srpske i Srbije. Sa druge strane Drine, odnosno iz Srbije do sada je doznačeno 19,50 miliona maraka za pomenutu dionicu.

– Gradnja dionice od Rače do Bijeljine, na kojoj su pripremni radovi počeli još u septembru 2022. godine, ide prema zacrtanom planu, a izvođači imaju rok od tri godine da završe posao – poručio je Ćorić.

“Autoputevi RS” su sproveli i međunarodni postupak javne nabavke usluga projektovanja i izgradnje i na preostalim dionicama pomenutog autoputa od Beograda do Banjaluke, odnosno na pravcima  Brčko – Bijeljina.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This