Inspekcija Srpske zabranila rad četiri šumska gazdinstva

Inspekcija Srpske zabranila rad četiri šumska gazdinstva

Šumarska inspekcija zabranila je redovnu sječu u šumskim gazdinstvima „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ nakon što su inspektori ustanovili da nemaju važeće šumsko-privredne osnove (ŠPO), otkriva CAPITAL.

Nakon što je naš portal u subotu otkrio da ova četiri šumska gazdinstva od 1. januara posluju praktično izvan zakonskih okvira zato što im je istekla desetogodišnja šumsko-privredna osnova, šumarski inspektori su izašli na teren i izdali rješenja o zabrani redovne sječe do otklanjanja utvrđenih propusta.

Iz Inspektorata RS u odgovoru na naša pitanja potvrdili su da je „republička šumarska inspekcija u toku ove sedmice izvršila kontrole u šumskim gazdinstvima „Zelengora-Kalinovik“, „Treskavica-Trnovo“, „Doboj-Doboj“ i „Majevica-Lopare“ i konstatovala da su šumskoprivredne osnove za period od 1. januara 2014. do 31. decembra 2023. godine istekle, a da procedura donošenja novih osnova još uvijek nije završena“.

„S obzirom na utvrđene nepravilnosti, navedenim gazdinstvima je izrečena mjera zabrane redovne sječe do dobijanja saglasnosti na šumskoprivrednu osnovu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za period od 1. januara 2024. godine do 31. decembra 2033. godine“, navodi se u odgovoru.

Dužni smo napomenuti, kažu dalje iz Inspektorata, da rješenje inspektora kao prvostepenog organa nije konačno, jer subjekti kontrole imaju pravo žalbe drugostepenom organu.

„U ovom trenutku ne možemo prejudicirati da li će to pravo i iskoristiti“, navodi se u odgovoru.

Podsjećamo, ova četiri šumska gazdinstva od početka godine radila su bez šumsko-privrednih osnova kao najvažnijeg planskog dokumenta bez koga praktično ne bi smjeli da izvode nikakve radove.

Direktori ŠG „Treskavica“ Trnovo Miroslav Bjelica i ŠG „Doboj“ Dragan Banjac potvrdili su u subotu za CAPITAL da su šumsko-privredne osnove za gazdinstva kojim rukovode istekle krajem prošle godine i da trenutno rade po privremenom sjekoredu.

Ova četiri gazdinstva su u septembru 2021. godine potpisala ugovora za izradu ŠPO sa „Šumama Srpske“, odnosno sa „Istraživačko-razvojnim i projektnim centrom (IRPC)“ koji je organizaciona jedinica ovog javnog preduzeća.

Po tom ugovoru, „Šume Srpske“, odnosno IRPC je bio dužan da do 30. septembra prošle godine ŠPO dostavi resornom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je, uz pribavljeno pozitivno mišljenje Komisije za recenziju, dužno u roku od 60 dana dati saglasnost na ŠPO.

(Capital) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This