Smeće u ukrasnoj foliji

Smeće u ukrasnoj foliji

Ono što definiše svakog uspješnog trgovca jeste njegova sposobnost da kupcu proda čak i najveće smeće, ako je ono upakovano u lijepu i primamljivu foliju. Po istom obrascu, političari su uspješni u onoj mjeri u kojoj građane uspijevaju da ubijede da vjeruju njima, a ne svojim očima.

Otkako je izbio rat u Ukrajini, vlasti Republike Srpske domaću javnost uporno uvjeravaju da se BiH nikad neće pridružiti zapadnim sankcijama Rusiji, da tako nešto neće dozvoliti sve dok im u grudima bije srce junačko, te da su tradicionalni prijateljski i bratski odnosi s Moskvom važniji od prokletih američkih dolara i briselskih evra. Koncepciju im, tu i tamo, poremeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji izađe u medije i javno kaže kako je Srbija jedina evropska zemlja koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Vjerovatno mu se omaklo.

Iznenada, kao zao duh, odnekud banu i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, pa ničim izazvan izjavi kako se BiH, a samim tim i Republika Srpska, prošle i pretprošle godine pridružila politici Brisela u čak 10 paketa sankcija protiv Rusije, uključujući tu i više od 50 odluka, izjava i deklaracija. Ne treba mu zamjeriti. Stariji gospodin, pa se sigurno malo zanio.

Da dušmani nikad ne miruju potvrdi i izjava predsjednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, koja prije par dana u Sarajevu “izvali” kako je BiH prošle godine stoodstotno pratila spoljnu i bezbjednosnu politiku EU, koja podrazumijeva i sankcionisanje Rusije. Ma, nema ona pojma.

A onda se, naravno, pojavi i Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH pri UN, koji u Njujorku potpisa neku izjavu kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu. Čovjek je tamo, valjda, pao sa nebesa, a ne kao izabrani diplomata u institucijama BiH uz saglasnost srpskih predstavnika. I sada se, jelte, svi trebamo zgražavati zbog Lagumdžijinog postupka i nikako vjerovati vlastitim očima.

Autor: Boris Knežević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This