Vučić: Izabrali smo put slobode i nezavisnosti

Vučić: Izabrali smo put slobode i nezavisnosti

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je kao i u vreme Svetog Save i danas pred Srbijom izbor – sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo i poručio da je Srbija izabrala slobodu i nezavisnost.

Vučić je istakao da se Sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole i da je jasno zahvaljujući i njegovim lekcijama da su mir i jedinstvo osnovni uslovi našeg opstanka i razvoja.

„Priča o Svetom Savi staje u jednu reč – izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se. I kada se pogleda istorija i danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji“, rekao je Vučić.

 Ali bez obzira na težinu izazova, naša država je izabrala put slobode, suvereniteta i nezavisnosti, istakao je Vučić na akademiji, kojoj prisustvuju i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković.

„Da nalazimo se na evropskom putu, ali Srbija je jedina vojno neutralna zemlja koja tu svoju vojnu neutralnost čuva ljubomorno i nikada neće dozvoliti bilo kome drugom da njenu slobodu i njeno nebo i zemlju čuva“, naglasio je Vučić, nakon čega je dobio aplauz prisustnih.

Istkao je da nije lako biti i ostati na evropskom putu, a ne odreći se svojih tradicionalnih prijatelja.

 „Ne okrenuti im leđa u teškim trenucima i istovremeno ne pripadati horu svih onih koji su se hajci na njih već pridružili. Takođe, poput Save biramo načine na koje ostvarujemo svoje ciljeve i jasno nam je zahvaljujući njegovim lekcijama da su mir i jedinstvo osnovni uslovi i našeg opstanaka i našeg razvoja“, istakao je Vučić.

U Makedonskom narodnom pozorištu večeras se održava svečana akademija povodom obeležavanja nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Dana Svetog Save, kojoj prvi put  prisustvuje i predsednik Srbije Vučić.

(Tanjug) Foto:Kurir

CATEGORIES
Share This