„Hvala bratskom makedonskom narodu“ Stevandić sa Vučićem prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Skoplju

„Hvala bratskom makedonskom narodu“ Stevandić sa Vučićem prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Skoplju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nanad Stevandić poručio je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da za srpsku tradiciju i kulturu, koja je nastala pregalaštvom Svetog Save, ne postoje granice.

Pripadamo duhu, tradiciji i kulturi za koju ne postoje granice, a koja je nastala pregalaštvom Svetog Save. Na današnji dan se prisjećamo da je Sveti Sava prvo mirio braću, čuvao ih, a onda nas mirio sa drugim komšijskim narodima, rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je to težak posao za koji se verifikacija čeka po sedam, osam vijekova, a što danas dobro razmije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, jer radi sličan posao.

Hvala bratskom makedonskom narodu što se na zajedničkom obilježavnju praznika na Zebrnjaku, Kumanovu i Kajmakčalanu osjećamo slobodno i ugodno kao u Banjaluci i Topoli, njegujući zajedništvo naših naroda i tudeći se da nas budućnost više nikada ne razdvoji i posvađa – rekao je Stevandić.

On je zahvalio predstavnicima Srba u Sjevernoj Makedoniji, predvođenih Ivanom Stoilkovićem, na svemu što čine na opstanku srpskog naroda i kulture, a srpskoj zajednici u toj zemlji poželio da bude jača i ujedinjenija.

Svima nama iz Republike Srpske i matice Srbije želim da nastavimo da se družimo i jedni drugima dolazimo, poštujući i čestitajući značajne datume i uvažavajući naše domaćine i predstavnike bratskog makedonskog naroda – poručio je Stevandić.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Svetosavska akademija u Skoplju organizovana je povodom obilježavanja nacionalnog praznika Srba u Sjevernoj Makedoniji – Svetog Save, a prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Dimitar Kovačevski, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivan Stoilković.

Ove godine se 17. put organizuje obilježavanje nacionalnog dana srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji od kako je ustanovljen Sveti Sava kao nacionalni praznik Srba u toj državi. Osim toga organizovan je i program “Svetosavska nedjelja” tokom koje se realizuje niz aktivnosti i svetosavske akademije u Kumanovu, Tetovu i Bitolju.

Manifestacija Dani Svetog Save u Sjevernoj Makedoniji počela je 25. januara i traje do 4. februara, a završni dan je u Bitolju.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This